Ειρήνη Ζαμπάρα, NYU College of Dentistry, ΗΠΑ, του τμήματος οδοντικών εμφυτευμάτων και οστικής ανάπλασης ZAB implant specialists

Δεδομένης της ευρείας χρήσης του τιτανίου και των κραμάτων του στην οδοντική εμφυτευματολογία, πιθανότατα οι απώλειες εμφυτευμάτων να αυξάνονται ενώ θα εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές άγνωστες περιοχές όσον αφορά τη βιολογία και τη φυσιολογία σχετικά με την αλληλεπίδραση των κραμάτων των οδοντικών εμφυτευμάτων και του οργανισμού (δέκτη).

Η αλλεργία στα μέταλλα είναι σπάνια αλλά όποτε τη συναντάμε μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές στη τοποθέτηση ενός οδοντικού εμφυτεύματος τιτανίου. Συγκεκριμένα οι απώλειες οδοντικών εμφυτευμάτων εξαιτίας αλλεργικής αντίδρασης είναι λιγότερες από 1%.

Στις περιπτώσεις που ο/η ασθενής που επιθυμεί να αποκτήσει οδοντικά εμφυτεύματα έχει ενημερωθεί στο παρελθόν πως έχει αλλεργία σε οποιοδήποτε μέταλλο (νικέλιο, κοβάλτιο, τιτάνιο κτλ) είναι σημαντικό να το αναφέρει στον θεράποντα ιατρό. Σε αυτές τις λίγες περιπτώσεις, το συμβατικό οδοντικό εμφύτευμα τιτανίου δεν αποτελεί απόλυτη ένδειξη και ίσως κάποια εναλλακτική προσέγγιση στο σχέδιο θεραπείας να είναι προτιμότερη.

Ειρήνη Ζαμπάρα, NYU College of Dentistry, ΗΠΑ, του τμήματος οδοντικών εμφυτευμάτων και οστικής ανάπλασης ZAB implant specialists

ZAB implant specialists

Εάν η λύση των οδοντικών εμφυτευμάτων παραμένει ιδανική για το κλινικό περιστατικό, τότε τα εμφυτεύματα ζιρκόνια έρχονται ως μια εναλλακτική πρόταση στο θεραπευτικό πλάνο.

Τα εμφυτεύματα ζιρκόνια δεν περιέχουν καθόλου μέταλλο αλλά αποτελούνται μόνο από κεραμικό υλικό. Είναι το πιο βίο συμβατό υλικό που διατίθεται σήμερα στην αγορά, χωρίς να έχουν αναφερθεί έως τώρα αλλεργίες ή δυσανεξίες. Η ζιρκόνια προσφέρει αποτελέσματα υψηλής αισθητικής καθιστώντας τα εμφυτεύματα ζιρκονίας μία πολύ ελκυστική εναλλακτική έναντι του τιτανίου στην εμφυτευματολογία.

ZAB implant specialists

ZAB implant specialists

Είναι σημαντικό πως τα εμφυτεύματα τιτανίου έχουν τοποθετηθεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στη κλινική εμφυτευματολογία και έτσι θα έλεγε κανείς πως έχουν μεγαλύτερη προβλεψιμότητα και παραμένουν η ιδανική επιλογή. Στις περιπτώσεις που ένας ασθενής είναι αλλεργικός σε οποιοδήποτε μέταλλο τότε τα εμφυτεύματα ζιρκόνιας μπορούν να έχουν απόλυτη ένδειξη στο εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας.

Άρθρο και συμβουλές από την Ειρήνη Ζαμπάρα, NYU College of Dentistry, ΗΠΑ, του τμήματος οδοντικών εμφυτευμάτων και οστικής ανάπλασης ZAB implant specialists.

 

LATEST IN FASHION

LATEST IN BEAUTY

LATEST VESPERSTYLISH LOOKS

FEATURED ARTICLES