Συνάντησα τον ενδυματολόγο Γιάννη Φερεντίνο για να κάνουμε την συνέντευξη και φωτογράφιση ένα πρωινό που ήμουν μέσα στο άγχος γιατί υπήρχε πίεση στον χρόνο μου αλλά και τον δικό του. Ξεκινήσαμε με την φωτογράφιση και το άφησα όλο επάνω του, μιας και είναι ειδήμων. Εκεί κατάλαβα ότι ο Γιάννης είναι καταπληκτικός σε αυτό που κάνει! Είχε ήδη μελετήσει τα πάντα, έβγαλε αμέσως το αποτέλεσμα που περίμενα και τελειώσαμε πριν ακόμα σκεφτώ τον χρόνο που μας κυνηγούσε και τους δύο. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που έχει χτίσει μια τόσο σπουδαία καριέρα, με συμμετοχές σε περιοδικά και τηλεόραση.

 Γιάννης Φερεντίνος - Ενδυματολόγος -  Συνέντευξη  Terry Παγανοπούλου

Τι ήταν αυτό που σε τράβηξε στη μόδα και σε έκανε να την αγαπήσεις;

Η μόδα είχε ένα μεγάλο μυστήριο αλλά και πολύ δημιουργικότητα. Αυτή η διαφορετική καθημερινότητα που μου πρόσφερε ήταν και αυτό που με έκανε να την αγαπήσω. Η ενασχόληση μου με την ενδυματολογία ήρθε στα 22 μου χρόνια όπου και ξεκίνησα σαν βοηθός σε ένα περιοδικό και εκεί κατάλαβα τι σημαίνει μόδα. Τι σημαίνει φωτογράφιση, τι σημαίνει να βρίσκεις τα στυλ και τα ρούχα. Να μπορείς να κάνεις πράξη όσα έχεις μάθει στη θεωρία. Αυτό είχε και έχει ακόμα φυσικά, μια μαγεία.

Είχες κάποια επιρροή από το οικογενειακό σου περιβάλλον;

Όχι, οι κοντινοί μου άνθρωποι ασχολούνται με εντελώς διαφορετικά πράγματα. Το ερέθισμα ήρθε όταν στα 18 μπήκα σε ένα πρακτορείο ως μοντέλο. Άρχισα να δουλεύω σε διαφημιστικά σποτ, video clips και έκανα πασαρέλα. Εκεί έβλεπα πόσο δημιουργικό ήταν όλο αυτό και πόσο διαφορετικοί ήταν οι άνθρωποι. Αυτό μου δημιούργησε την διάθεση να κάνω πράγματα που θα έχουν ένα ωραίο αποτέλεσμα. Τότε αποφάσισα ότι θέλω να ασχοληθώ με την ενδυματολογία. Τελειώνοντας λοιπόν τις σπουδές μου στην “Διοίκηση Οικονομίας και Management” συνέχισα τις σπουδές μου ως “Σχεδιαστής Μόδας”.

Είχες την στήριξη της οικογένειάς σου στην νέα κατεύθυνση που διάλεξες;

Ναι βέβαια με στήριξαν. Όταν τελείωσα την πρώτη σχολή πήγα να δουλέψω σε κάποιες εταιρίες και δεν μου άρεσε καθόλου. Αυτό που ήθελαν οι γονείς μου ήταν να έχω μια εργασία που θα κερδίζω τα απαραίτητα για την καθημερινή ζωή χρήματα, όμως πρώτα απ’ όλα που θα με κάνει χαρούμενο. Από τη δική μου μεριά δεν τους έκανα να νιώσουν κάποια ανασφάλεια γιατί δούλευα το πρωί στο περιοδικό και το απόγευμα σε ένα μαγαζί ως μετρ. Έτσι είχα ένα σταθερό εισόδημα καθ’όλη τη διάρκεια που ασχολιόμουν με την ενδυματολογία μέχρι να δω αν είναι κάτι που μου αρέσει πραγματικά και μπορεί να με συντηρήσει από μόνη της.

Τι εμπόδια συνάντησες στην καριέρα σου και πως τα αντιμετώπισες;

Η αλήθεια είναι ότι δεν συνάντησα εμπόδια. Αυτό γιατί ξεκίνησα από βοηθός και υπήρχε πάρα πολύ δουλειά. Ήμουν λοιπόν πολύ εργατικός. Το ήθελα τόσο πολύ που δεν κοίταγα πόση ώρα θα δουλέψω ή που θα βρίσκομαι, απλά έκανα την δουλειά μου.

Terry Παγανοπούλου, Γιάννης Φερεντίνος

Αυτό είναι λοιπόν το μυστικό της επιτυχίας;

Η επιτυχία είναι κάτι που έρχεται μετά από πάρα πολύ δουλειά και πολλά χρόνια. Όσο λοιπόν ήμουν νεότερος δούλεψα σκληρά για να χτίσω την καριέρα μου. Ταυτόχρονα η σκληρή δουλειά έφερε την εκτίμηση και την αγάπη των άλλων προς το άτομό μου, των οποίων αργότερα είχα την στήριξη, όταν την χρειάστηκα. Έτσι όπως προείπα δεν είχα κάποια εμπόδια στην καριέρα μου. Πιστεύω πως τα εμπόδια δημιουργούνται όταν βάζεις υψηλούς στόχους από πολύ νωρίς.

Μπορεί ένας ενδυματολόγος να έχει ένα δικό του στυλ;

Όχι δεν είναι δυνατόν. Ο ενδυματολόγος πρέπει να ψυχολογεί τα άτομα που συνεργάζεται και φυσικά το είδος του project και από εκεί και πέρα να βλέπει πως μπορεί να ενσωματώσει την δική του αισθητική. Εγώ στην τηλεόραση δούλεψα πρώτα σε πρωινή εκπομπή, μετά σε απογευματινή και μετά σε βραδινή. Δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο στυλ. Σε αυτή τη δουλειά λοιπόν δεν πιστεύω ότι πρέπει να βάζεις στεγανά. Να λες ότι εγώ κάνω κάτι πολύ συγκεκριμένο και έχω ένα συγκεκριμένο τίτλο. Πρέπει να είσαι ένας επαγγελματίας ο οποίος έχει αισθητική, γνωρίζει το κοινό που απευθύνεται και πετυχαίνει το στόχο του κάθε project.

Τι σχέδια έχεις για το μέλλον;

Φέτος βρίσκομαι στο X-Factor και μάλιστα σε ένα νέο κομμάτι που έχει να κάνει με την παρουσίαση του ίδιου του show. Έχω αναλάβει δηλαδή το μπαλέτο αλλά και την αισθητική του background που έχει να κάνει με το video wall. Δημιουργώ λοιπόν μια συνολική εικόνα στην παρουσίαση του τραγουδιστή – παίχτη. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό γιατί, όπως και στο εξωτερικό, σήμερα αυτό κοιτάνε, δηλαδή πως πλαισιώνεται ο παίχτης. Για το λόγο αυτό δέχτηκα αυτή τη δουλειά με μεγάλο ενδιαφέρον, αφού είναι μια εντελώς διαφορετική πρόταση. Δεν έχει να κάνει μόνο με μόδα αλλά είναι ένα πολύ μεγάλο project με προδιαγραφές εξωτερικού.

Επίσης είμαι και fashion editor στο περιοδικό Grande όπου εκεί έχω τη χαρά να συνεργάζομαι με άτομα που θαυμάζω και αγαπάω, όπως ηθοποιούς και τραγουδιστές. Φυσικά υπάρχει και η σχολή της Κρίστι Κρανά, όπου διδάσκω το μάθημα για το Instagram. Μαθαίνω δηλαδή στα νέα παιδιά να δημιουργούν το Instagram Boy ή Instagram Girl. Είναι κάτι νέο που νομίζω ότι θα με διαφοροποιήσει στην δουλειά μου αλλά και σαν καθηγητή.

Τι όνειρα έχεις για το μέλλον;

Πάνω από όλα να έχω την υγεία μου. Μετά θέλω να ασχολούμαι διαρκώς με νέα πράγματα που με πάνε μπροστά και μου δημιουργούν ζήλο γι’ αυτή τη δουλειά. Το όνειρό μου είναι να μπω στο κομμάτι του Creative Director. Να δημιουργήσω δηλαδή κάτι νέο, με την βοήθεια μιας ομάδας από την αρχή. Την εικόνα μιας εκπομπής ή την ταυτότητα μιας εταιρίας.

Σκέφτεσαι να πας στο εξωτερικό;

Το εξωτερικό θα το ήθελα σε μια ηλικία πολύ μικρότερη. Διότι τότε πας για να ξεκινήσεις κάτι, που έχεις και πολύ περισσότερες αντοχές και διάθεση. Όμως από πολύ μικρός είχα δουλειά σαν ενδυματολόγος είτε σε περιοδικά, είτε στον κινηματογράφο ή στην τηλεόραση και δεν ήταν κάτι που επεδίωξα. Η αλήθεια είναι ότι τον καιρό της κρίσης πέρασε για λίγο από το μυαλό μου αλλά δεν είναι εύκολο να αφήσεις αυτό που έχεις χτίσει τόσα χρόνια για να ξεκινήσεις πάλι από την αρχή. Στο εξωτερικό μάλιστα τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα και ο ανταγωνισμός μεγάλος.

Πες μου 3 πράγματα που δεν πρέπει να λείπουν από τη γυναικεία γκαρνταρόμπα.

Το ανδρικό κουστούμι, το τζιν παντελόνι και ένα πάρα πολύ ωραίο παλτό.

Και στην ανδρική;

Ένα ωραίο ζευγάρι παπούτσια, ένα ενδιαφέρον Jacket και για αξεσουάρ ένα ρολόι.

Με τι σου αρέσει να ασχολείσαι τις ελεύθερες ώρες σου;

Αυτό που μου αρέσει πάρα πολύ είναι να πηγαίνω γυμναστήριο, ούτως ώστε όλη η ενέργεια της ημέρας να φεύγει από πάνω μου δημιουργικά και όχι σε ένα καναπέ. Μου αρέσει να βλέπω ιδιαίτερες παραστάσεις από πειραματικές σκηνές. Επίσης απολαμβάνω να συναντώ φίλους με τους οποίους συζητώ για τα πάντα εκτός από τη δουλειά. Δεν θέλω να ασχολούμαι καθόλου με τη δουλειά στον ελεύθερό μου χρόνο.

Η επαγγελματική επιτυχία πιστεύεις ότι μπορεί να συνυπάρξει με την προσωπική ευτυχία;

Στην αρχή της καριέρας σου πιστεύω πως όχι. Γιατί αγωνίζεσαι και έχεις στραμμένο όλο σου το ενδιαφέρον στο επαγγελματικό κομμάτι. Στην πορεία αν έχεις ισορροπήσει την δουλειά σου και τον εαυτό σου και είσαι σίγουρος, τότε η προσωπική ευτυχία θα έρθει. Εγώ τα είχα καταφέρει κάποια στιγμή στη μέση της καριέρας μου αλλά ανεβάζοντας πάντα τον πήχη σε επαγγελματικό επίπεδο, αυτό είναι κάτι που με δυσκολεύει στο προσωπικό επίπεδο.

Είσαι άνθρωπος που συγχωρεί;

Συγχωρώ όταν νιώθω ότι γίνεται κάτι που με ενοχλεί ή με προσβάλει, από αφέλεια ή από αγάπη. Αυτό όμως που δεν συγχωρώ είναι η αχαριστία.

Αν μετά τη συνέντευξη κέρδιζες 1.000.000 Ευρώ τι θα έκανες;

Θα έκανα τέσσερα ταξίδια που θέλω πολύ να κάνω στα επόμενα δύο χρόνια. Θέλω να πάω στην Ιερουσαλήμ. Θα ήθελα να μείνω για δυο μήνες στο Παρίσι, να πάρω αυτή την ενέργεια, την αύρα και την αισθητική. Θέλω να πάω στο Κάιρο και στην Ταυλάνδη. Να επισκεφθώ αυτό το εξωτικό μέρος για να δω πως όλο αυτό το χρώμα και η φύση συνδέεται με μια αισθητική η οποία σε ξεκουράζει και σε ανανεώνει. Όλα αυτά τα ερεθίσματα σου δίνουν νέα έμπνευση για να δουλέψεις όταν επιστρέψεις.

Επίσης θα βοήθαγα κάποιους φίλους μου σχεδιαστές να κάνουν κάποια πράγματα. Τα υπόλοιπα χρήματα θα τα έβαζα στην άκρη για μια ώρα ανάγκης. Γιατί τα χρήματα που έρχονται εύκολα, φεύγουν και εύκολα.

Δεν θα σταματούσες δηλαδή να δουλεύεις;

Η δουλειά για εμένα είναι η δύναμή μου, το χαμόγελό μου, η υγεία μου, η εσωτερική μου ανάγκη που εξωτερικεύεται στο τελικό αποτέλεσμα που βλέπω σε ένα περιοδικό. Οπότε δε νομίζω ότι μπορώ, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, να αφήσω αυτό το κομμάτι.

Έχεις φοβίες;

Η φοβία μου είναι να μην πάθω κάποιο ατύχημα και χάσω κάποιο χέρι ή πόδι.

Έχεις κάποια εμμονή;

Η εμμονή μου είναι η δουλειά μου. Όταν κάτι σου δίνει οξυγόνο, η εμμονή σου είναι να το έχεις. Όταν κάτι σου δίνει χαρά, η εμμονή σου είναι να το προσέξεις. Όταν κάτι σου κερδίζει μια καριέρα, η εμμονή σου είναι να είσαι καλός σ’αυτό που κάνεις.

Τι είναι ο ενδυματολόγος;

Ο ενδυματολόγος είναι πνεύμα, αφοσίωση και αισθητική.

Ευχαριστώ πολύ Γιάννη

Φωτογραφίες Ηλιάνα Μάνου

 

LATEST IN FASHION

LATEST IN BEAUTY

LATEST VESPERSTYLISH LOOKS

Vesper Stylish - To Trench Coat

•••
Μύρισε Άνοιξη και ο καιρός θα κάνει τα καμώματά του. Μια ζέστη, μια κρύο, μια βροχή! Ξεκινάς το πρωί για την δουλειά και δεν ξέρεις τι θα συ...