Το τζιν σαν ρούχο, είναι ένα βασικό, διαχρονικό και κλασσικό κομμάτι στην ντουλάπα κάθε γυναίκας και πραγματικά μπορεί να φορεθεί από το πρωί ως το βράδυ, με άπειρους συνδυασμούς, ανάλογα την κάθε περίσταση. Όμως δεν υπήρχε από πάντα στην μόδα, ούτε είχε την μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα, και μάλιστα στην αρχή δεν ήταν καν γυναικείο ένδυμα.  Η προέλευση της λέξης «τζιν» είναι γαλλική και πρωτοχρησιμοποίηθηκε για τους ναυτικούς που ταξίδευαν στην Ιταλία και φορούσαν παντελόνια από ανθεκτικό βαμβάκι ή μαλλί τα οποία ονόμαζαν «Jene Fusentyan».  Τα πρώτα λοιπόν τζιν τα βλέπουμε σαν φόρμες εργασίες , ενώ αργότερα κατά την διάρκεια του 17ου αιώνα εμφανίζεται και ο όρος «denim», για να περιγράψει τα μάλλινα μπλε τζιν.

Τα πρώτα τζιν

women blue jean

 

Κατά την διάρκεια του 18ου αιώνα έχουμε τζιν που κατασκευάζονται από πιο ανθεκτικά υφάσματα, όπως πανιά, από την πόλη Dungari στην Ινδία και λόγω της πολύ χαμηλής τιμής τους, τα προτιμούσαν δεόντως οι εργάτες, οι αγρότες και οι ανθρακωρύχοι. Τότε δημιουργήθηκε και ο όρος «dungarees» για να περιγράψει τόσο αυτά τα παντελόνια, όσο και τις στολές του Αμερικανικού Ναυτικού στον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο και μέχρι τον 20ο αιώνα που πάλι χρησιμοποιήθηκε η λέξη τζιν.

Κατά το 1950 το μπλε τζιν γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές στους εφήβους, οι οποίοι το λάτρεψαν μέσα από τις ταινίες του Hollywood  και τότε ήταν που αναδείχτηκαν και οι μάρκες των Levi,  Lee Cooper και  Wrangler. Και κάπου εδώ είναι που οι γυναίκες άρχισαν να φοράνε αντρικά παντελόνια, τα οποία βέβαια προσάρμοζαν επάνω τους για να τους κάνουν και τα συνδύαζαν με φούστες, γιατί θεωρούνταν διαφορετικά ότι κάνουν κάτι το απρεπές. Η όλη κουλτούρα για τα παντελόνια στον γυναικείο πληθυσμό επηρεάστηκε από τις εμφανίσεις διάσημων ηθοποιών, για παράδειγμα της Audrey Hepburn. Kαι στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι γυναίκες φορούσαν παντελόνια για εργασίες στα χωράφια ή τα εργοστάσια.

Οι τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα

women blue jean

women blue jean

Η μεγάλη επανάσταση στην μόδα για τις γυναίκες θα έρθει μαζί με την επανάσταση των hipies στο όνομα της αγάπης και τα μπλε τζιν σε σχήμα καμπάνας γίνονται το νέο must have.  Επάνω του μπορούσε να δει κανείς διάφορα κεντήματα, σχέδια με ανοιχτά χρώματα, στρας και μπαλώματα. Στις δεκαετίες των 1960 και 1970 το γυναικείο jean στην Αμερική αποτέλεσε σύμβολο μιας νεανικής σεξουαλικότητας. Μια σχεδιάστρια που ξεχώρισε για τα τζιν της, τα οποία ήταν σε διάφορα χρώματα, εκτός από το κλασσικό μπλε, ενώ επίσης ήταν πιο λεπτά και με το λογότυπο στην πίσω τσέπη, ήταν η  Gloria Vanderbilt.  Επίσης ο γνωστός σχεδιαστής Calvin Klein ήταν ο πρώτος που φόρεσε σε μοντέλα του σε επίδειξη μόδας τζιν παντελόνια.

Μετά το 1980 και πριν μπούμε στον 21ο αιώνα έχουμε την ανάδειξη μερικών από τους πιο κορυφαίους σχεδιαστές για την γυναικεία μόδα, όπως ο Ralph Lauren που συντέλεσαν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αλλαγή των τάσεων στα τζιν για τις γυναίκες κι όχι μόνο. Πλέον το τζιν έχει ενταχθεί στην καθημερινή ζωή μας. Τα νέα σχέδια που βλέπουμε περιλαμβάνουν ξεβαμμένα jean, ή σκισίματα και χαμηλοκάβαλα σχέδια.

Το σήμερα στα τζιν

 

women blue jean

 

 

women blue jean

Από το 2000 και μετά τα τζιν φοριούνται πρωί, μεσημέρι και βράδυ από όλες τις γυναίκες και δεν ταυτίζονται με κατ’ ανάγκη casual εμφανίσεις ή street style looks. Με τα κατάλληλα αξεσουάρ, παπούτσια και make up το τζιν μπορεί να σε βγάλει ασπροπρόσωπη ακόμη και αν πας για ποτό σε κάποιο μπαρ. Τα είδη  και τα χρώματα φυσικά στα τζιν είναι πλέον πάρα πολλά και τα συναντάμε είτε με σκισίματα, ειδικά στα δύο γόνατα το βλέπουμε συχνά τα τελευταία χρόνια, είτε με γυρισμένο ρεβέρ. Επίσης τα κεντημένα τζιν ή με πέρλες είναι η τάση της εποχής και στολίζουν τις βιτρίνες των καταστημάτων διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Η τάση μάλιστα που φαίνεται πως θα επικρατήσει στην μόδα των τζιν την χρόνια αυτή, είναι το λεγόμενο  color blocking denim.