Ο Στέλιος Κουδουνάρης δεν χρειάζεται συστάσεις. Ένας από τους πιο επιτυχημένους Σχεδιαστές Μόδας της εποχής μας, που έχει ξεχωρίσει με το μοναδικό του στυλ. Ο ίδιος λέει πως προτιμάει να μην τραβάει την προσοχή, κάτι που είναι αδύνατο θα πω εγώ. Βλέπεις το ταλέντο δεν κρύβεται. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που επιλέχθηκε ως κριτής του επιτυχημένου show, “Your Style Rocks”. Φέτος μάλιστα δηλώνει ακόμη περισσότερο ευτυχισμένος, αφού συμπληρώνει τα 10 χρόνια παρουσίας στον χώρο της μόδας.

Στέλιος Κουδουνάρης - Σχεδιαστής Μόδας - Συνέντευξη - Vesper Magazine

Πως ξεκινάει η ιστορία του σχεδιαστή μόδας “Στέλιου Κουδουνάρη”;

Μπορεί να ακούγεται κλισέ ότι πάντα ήξερα τι ήθελα να κάνω, αλλά είναι η αλήθεια αφού ήταν κάτι που ήθελα από παιδί. Φυσικά με επηρέασε και το γεγονός ότι η μητέρα είχε, και εξακολουθεί να έχει,  κατάστημα ρούχων στην Κύπρο. Από μικρός, δημοτικό ακόμα, είχα συγκεκριμένη οπτική για τα ρούχα. Σχεδίαζα στα βιβλία μου, έκανα στυλιστικές επιλογές για τις φίλες μου και αργότερα για τις πελάτισσες της μητέρας μου. Πάντα όμως ήθελα να μπορώ να φτιάξω ρούχα όπως ακριβώς τα οραματιζόμουν εγώ.

Πως αποφάσισες να ζήσεις και να εργαστείς στην Ελλάδα; Ήταν δύσκολο να προσαρμοστείς στην ζωή εδώ;

Ήρθε φυσικά αφού σπούδασα στην Ελλάδα και έμεινα εδώ. Δεν ήταν καθόλου δύσκολο να προσαρμοστώ. Πρώτα απ’όλα γιατί εκτός από το γεγονός ότι η Κύπρος είναι πολύ κοντά, μόλις μιάμιση ώρα από την Ελλάδα, οι κουλτούρες των δύο χωρών είναι ίδιες και φυσικά η γλώσσα. Ήταν απλά σαν να έφυγα από μια μικρή πόλη και να ήρθα σε μια λίγο μεγαλύτερη. Σίγουρα ήταν δύσκολο στην αρχή, που βρίσκεσαι μακριά από την οικογένειά σου, αλλά όταν είσαι μικρός όλα είναι πολύ πιο εύκολα και πιο απλά και ρισκάρεις περισσότερο. Ίσως εδώ στην Ελλάδα να είναι δύσκολο να εδραιωθείς, έχεις όμως περισσότερες ευκαιρίες να το κάνεις. Φυσικά οι δημιουργίες μου υπάρχουν και στην Κύπρο μέσω το δίκτυο των καταστημάτων που συνεργάζομαι.

Στέλιος Κουδουνάρης - Σχεδιαστής Μόδας - Συνέντευξη - Vesper Magazine

Έχεις κάνει κάποια βήματα στο εξωτερικό;

Αν και βάζω μικρούς στόχους για να μπορώ να τους καταφέρνω πιο γρήγορα, με χαρά θα σας πω ότι υπάρχει η παρουσία μου ήδη σε 14 χώρες.

Είσαι δηλαδή ανυπόμονος;

Και ναι και όχι, δηλαδή προσπαθώ να γίνονται τα πράγματα την στιγμή που θέλω αλλά όχι με γρηγορότερους ρυθμούς απ’ ότι πρέπει. Προτιμώ να πατάω σταθερά στα πόδια μου, να ξέρω ότι αυτό που σκέφτομαι και οραματίζομαι μπορώ να το υλοποιήσω, χωρίς να ρισκάρω τα πάντα.

Δηλαδή είσαι άνθρωπος που δεν ρισκάρει;

Όχι πια. Πιο μικρός ρίσκαρα. Τώρα όμως έχοντας επίγνωση ότι υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζομαι και εξαρτώνται από εμένα, έχω ευθύνη απέναντί τους. Εφόσον πέραν από το γεγονός ότι είμαι σχεδιαστής, έχω και μια επιχείρηση, οφείλω να διασφαλίζω την βιωσιμότητα της.

Στέλιος Κουδουνάρης - Σχεδιαστής Μόδας - Συνέντευξη - Vesper Magazine

Πως αισθάνεσαι που φέτος συμπληρώνεις 10 χρόνια παρουσίας στην μόδα;

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω καταλάβει πως έχουν περάσει 10 χρόνια. Ήταν μια ασταμάτητη διαδρομή με πάρα πολύ κόπο, ένταση, δυσκολίες αλλά και χαρές ταυτόχρονα. Νιώθω ευχαριστημένος, γιατί όλες αυτές τις δυσκολίες τις βλέπω τώρα σαν μαθήματα και εφόδια για το μέλλον. Χαίρομαι ιδιαίτερα που έκλεισε ένας κύκλος και ξεκινάει ένας νέος, αφού αισθάνομαι ότι έχω ολοκληρώσει μια πορεία πραγμάτων και τώρα πάω για τα επόμενα, και καλλιτεχνικά και επιχειρηματικά και προσωπικά.

Στέλιος Κουδουνάρης - Σχεδιαστής Μόδας - Συνέντευξη - Vesper Magazine

Ποια είναι η νέα καλλιτεχνική πορεία που θέλεις να ακολουθήσεις;

Μπορεί να σχεδιάζω για την ίδια γυναίκα που σχεδίαζα πριν 10 χρόνια, όμως και εγώ βλέπω τώρα τα πράγματα από διαφορετική ματιά. Τα ρούχα μου, ναι μεν δεν έχουν ηλικία και μπορούν να φορεθούν άνετα από νεότερες ή πιο ώριμες ηλικίες, αλλά σχεδιαστικά και εγώ ωριμάζω. Ακολουθώ και εγώ τις ανάγκες της εποχής. Επιδιώκω δηλαδή η δημιουργία μου να είναι ιδιαίτερη αλλά και πρακτική ταυτόχρονα, ούτως ώστε να συμβαδίζει με την καθημερινότητα της πελάτισσας, αλλά και να έχει διάρκεια στον χρόνο.

Στέλιος Κουδουνάρης - Σχεδιαστής Μόδας - Συνέντευξη - Vesper Magazine

Ποια είναι η γυναίκα για την οποία σχεδιάζεις;

Είναι μια γυναίκα η οποία χρησιμοποιεί τα ρούχα ως προέκταση της προσωπικότητάς της. Είναι δυναμική, παίρνει τη ζωή στα χέρια της. Θέλει να είναι ωραία, περιποιημένη και να διαφέρει. Επιδιώκω πραγματικά και τα πιο απλά μου ρούχα να έχουν μια διαφορετικότητα, η οποία μπορεί να αναγνωριστεί από κάποιον που θα ασχοληθεί λίγο παραπάνω.

Στέλιος Κουδουνάρης - Σχεδιαστής Μόδας - Συνέντευξη - Vesper Magazine

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των δημιουργιών σας;

Γενικά οι δημιουργίες μου έχουν στενές γραμμές. Ακόμα και όταν κάνω μια δημιουργία με όγκο, φροντίζω να τον διαχειρίζομαι με τέτοιο τρόπο που θα κολακεύει κάθε σωματότυπο. Επίσης συνηθίζω να χρησιμοποιώ αρκετά μαύρες λεπτομέρειες στις δημιουργίες μου, ιδιαίτερα σε σημεία που θεωρώ ότι υπογραμμίζουν το σώμα. Θεωρώ τους ώμους ένα πολύ αισθησιακό σημείο και τους τονίζω πάντα. Όμως και στην περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιο από τα παραπάνω στοιχεία, κάποιος που έχει παρακολουθήσει την δουλειά μου θα καταλάβει ότι κάποια δημιουργία είναι δική μου από την ενέργειά της.

Κοιτάζοντας πίσω, υπάρχει κάτι για το οποίο έχεις μετανιώσει;

Όχι, σίγουρα βλέπω κάποια λάθη, αλλά το “μετανιώνω” είναι για εμένα μεγάλη λέξη. Άλλωστε όπως προείπα, όλα αυτά είναι πλέον εφόδια για το μέλλον, ούτως ώστε να γίνομαι καλύτερος.

Στέλιος Κουδουνάρης - Σχεδιαστής Μόδας - Συνέντευξη - Vesper Magazine

Πως εμπνέεσαι για να δημιουργήσεις μια νέα συλλογή;

Για να πω την αλήθεια δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος μηχανισμός για εμένα. Σίγουρα υπάρχει ένας ορθολογιστικός τρόπος για να ξεκινήσεις την δημιουργία μιας κολεξιόν, τον οποίο έχω την χαρά και να διδάσκω τα τελευταία 3 χρόνια, όμως εγώ λειτουργώ τελείως ενστικτωδώς.  Με εμπνέουν τα πάντα, από κάτι ασήμαντο μέχρι κάτι πολύ μεγάλο. Από ένα τραγούδι, μια ταινία, μέχρι μια κουβέντα ή ένα μικρό αντικείμενο. Υπάρχουν στιγμές που μπορεί να κουβεντιάζω με κάποιον και ξαφνικά να εστιάσω σε κάτι που θα μου τραβήξει το ενδιαφέρον και να χαθώ σε μια τρικυμία έμπνευσης. Είναι λίγες αυτές οι στιγμές αλλά είναι πραγματικά ευλογημένες. Φυσικά τώρα πλέον, μετά από δέκα χρόνια υπάρχει ένα πολύ μεγάλο αρχείο από ιδέες και πάντα έρχεται η κατάλληλη στιγμή να υλοποιηθούν.

Στέλιος Κουδουνάρης - Σχεδιαστής Μόδας - Συνέντευξη - Vesper Magazine

Είναι δύσκολο να δημιουργείς συνεχώς νέες κολεξιόν;

Κάποιες φορές είναι δύσκολο, γιατί μην ξεχνάμε ότι είμαστε άνθρωποι. Η διάθεσή μας αλλάζει διαρκώς, και οι καταστάσεις που βιώνουμε μας επηρεάζουν είτε αρνητικά είτε θετικά και αυτό έχει αντίκτυπο στην διαδικασία της έμπνευσης.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σου;

Νομίζω ότι η επιτυχία είναι κάτι διαφορετικό για τον καθένα. Αν πούμε ότι είναι επιτυχία το γεγονός ότι είμαι ένας σχεδιαστής που έχει πλέον εδραιωθεί και υπάρχει στην συνείδηση του κόσμου, για εμένα αυτό είναι κάτι πάρα πολύ ευχάριστο. Πίσω από αυτό όμως δεν υπάρχει κάποιο μυστικό αλλά είναι το αποτέλεσμα πραγματικά σκληρής δουλειάς, συνέπειας, υπομονής και επιμονής. Εγώ πάντως θεωρώ προσωπική επιτυχία το γεγονός ότι έχω καταφέρει να βιοπορίζομαι από μια δουλειά που αγαπάω και δεν αναγκάζομαι να κάνω πράγματα που δεν μου αρέσουν.

Στέλιος Κουδουνάρης - Σχεδιαστής Μόδας - Συνέντευξη - Vesper Magazine

Ποια είναι η συμβουλή σου για τα νέα παιδιά που ασχολούνται με την μόδα;

Σίγουρα πρέπει να αγαπάνε την μόδα πάρα πολύ, να την βλέπουν σαν μια βαθύτερη έννοια και κάτι πολύ σημαντικό και όχι μόνο επιφανειακά. Να ζούνε την διαδρομή μέχρι να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, να επιμένουν και να μην το βάζουν κάτω. Είμαι σίγουρος ότι όποιος το θέλει πάρα πολύ, σίγουρα θα βρει το δρόμο του.

Στέλιος Κουδουνάρης - Σχεδιαστής Μόδας - Συνέντευξη - Vesper Magazine

Πως είσαι σαν άνθρωπος;

Είμαι άνθρωπος των αντιθέσεων και δεν ικανοποιούμαι εύκολα. Είμαι ανυπόμονος αλλά και δεν είμαι, επιδιώκω την σταθερότητα αλλά μου αρέσει και η αστάθεια. Μου αρέσουν όλα και τίποτα. Επίσης βαριέμαι πάρα πολύ εύκολα. Ευτυχώς κάνω μια δουλειά που αλλάζει πάρα πολύ γρήγορα. Οι σεζόν περνάνε γρήγορα και βρίσκομαι διαρκώς σε μια εγρήγορση. Έτσι δεν προλαβαίνω να βαρεθώ.

Στέλιος Κουδουνάρης - Σχεδιαστής Μόδας - Συνέντευξη - Vesper Magazine

Ποια πράγματα σε ευχαριστούν;

Η αλήθεια είναι ότι αγαπώ πάρα πολύ την δουλειά μου και οτιδήποτε κάνω είναι γύρω από αυτήν. Ακόμα και τα ταξίδια που λατρεύω, τις περισσότερες φορές τα συνδυάζω με τα επαγγελματικά μου. Φυσικά πάντα ξεκλέβω κάποιες μέρες για να περιπλανιέμαι, να σκέφτομαι και να παρατηρώ πράγματα. Το καλοκαίρι βέβαια λατρεύω να επισκέπτομαι τα ελληνικά νησιά. Να βρίσκομαι στην παραλία και να χαλαρώνω. Μου αρέσει να συναναστρέφομαι με κόσμο, καθώς και το καλό φαγητό. Από την άλλη μεριά όμως είμαι και σπιτόγατος. Απολαμβάνω ιδιαίτερα να παρακολουθώ ξένες σειρές. Αν βρω κάποια που μου αρέσει μπορώ να δω όλα τα επεισόδια μέσα σε δυο τρεις μέρες.

Αν ήσουν υποχρεωμένος να φοράς μόνο ένα χρώμα, ποιο θα ήταν αυτό;

Αυτό θα ήταν σίγουρα το μαύρο αν και προσωπικά δεν το θεωρώ χρώμα. Ήδη το μεγαλύτερο μέρος της γκαρνταρόμπας μου είναι μαύρα ρούχα. Πιστεύω ότι το μαύρο αναδεικνύει καλύτερα τα χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπου, ιδιαίτερα το πρόσωπο. Πάντως εγώ είμαι ούτως η άλλως συντηρητικός στο δικό μου ντύσιμο γιατί εστιάζω περισσότερο στο τι θέλω να φοράνε οι άλλοι και τι θέλω να βλέπω γύρω μου. Είναι αν θες ένας τρόπος να γίνομαι αόρατος και να παρατηρώ τα πάντα.

Ευχαριστώ πολύ Στέλιο

Photography YourPhotoPros.gr & Αρχείο του Σχεδιαστή

Στέλιος Κουδουνάρης - Σχεδιαστής Μόδας - Συνέντευξη - Vesper Magazine