Θα μπορούσατε να φανταστείτε  βαλίτσες και τσάντες φτιαγμένες από πέτρα, πλακάκια ή μωσαϊκά;

Και όμως, ο Βραζιλιάνος καλλιτέχνης Luiz Philippe κάνει ακριβώς αυτό, δημιουργεί δηλαδή γλυπτά άρτιας αισθητικής χρησιμοποιώντας τα προαναφερθέντα υλικά.

Για άλλη μια φορά αντικείμενα καθημερινής χρήσης γίνονται το κέντρο ενός ιδιότυπου αναστοχασμού. Ποια είναι τα βάρη της καθημερινότητα μας και πόσο όμορφα ή πολυτελώς τα έχουμε καμουφλάρει ώστε να μην μας απασχολούν ή να μας αποδυναμώνουν;

Στην κάθε μας μέρα αναγκαία ή επίπλαστα βάρη μας ακολουθούν στην πορεία μας, τα μεταφέρουμε σε κάθε μας βήμα αλλά ταυτόχρονα μας θυμίζουν το ποια είναι η φύση μας, μοιάζουν να είναι φτιαγμένα από τα ίδια υλικά… που είναι φτιαγμένο το σπίτι μας.

Ο καλλιτέχνης μιλάει για την έμπνευσή του:

“Η ιδέα ξεκίνησε το 1996 με μια ενόραση, ξαφνικά με ένα κλικ, αλλά φυσικά το μυαλό μας συγκεντρώνει ήδη και φορτώνει τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες και τις επεξεργάζεται ώστε να σχηματιστεί μια ιδέα με ένα κλικ!”

“Νομίζω ότι η πέτρινη βαλίτσα έχει μια στενή σχέση με τη μνήμη, με τις “αποσκευές”, καλές ή άσχημες, που μεταφέρουμε για μια ζωή”

Επιπλέον ο  Luιz Philippe επαναδομεί σε μία ακόμη σειρά, ακόμα ένα αντικείμενο καθημερινής χρήσης, την καρέκλα.

Το γλυπτό- καρέκλα με τα σταυρωμένα πόδια μας βάζει να στοχαστούμε για ακόμη μια φορά για τα όρια της χρηστικότητας και της τέχνης αλλά του παράδοξου που βγάζει ένα καθαρό νόημα.

Κοιτώντας τη είναι σαν πρώτα εκείνη, από εμάς, να έχει σταυρώσει τα πόδια και να μας παρατηρεί. Δεν μας περιμένει απλά να καθίσουμε πάνω της χωρίς δεύτερη σκέψη, είναι εκεί για να πυροδοτήσει το μυαλό μας.

Και το έργο του Luιz Philippe συνoλικά, καταφέρνει ακριβώς αυτό περίφημα!

Site www.luizphilippe.com

Instagram @luizphilippecm

Luiz Philipe: Η τέχνη της πέτρας