Μαρία Αποστόλου - Καλλιτέχνης - ΣυνέντευξηΗ Μαρία Αποστόλου είναι ένα ανήσυχο καλλιτεχνικό πνεύμα. Μετά τις σπουδές της στις Γραφικές Τέχνες και Ιστορία Τέχνης στη σχολή Βακαλό, εργάστηκε ως γραφίστας στο χώρο της διαφήμισης, ασχολήθηκε με τον χώρο της μόδας δημιουργώντας ρούχα με εικαστική παρέμβαση (ζωγραφική και συνδυασμό υλικών), σχεδίασε κουστούμια και κατασκεύασε σκηνικά αντικείμενα για χορευτικές παραστάσεις. Το καλλιτεχνικό της μονοπάτι την φέρνει σήμερα να ασχολείται με την μεγάλη της αγάπη την ζωγραφική και την κατασκευή τρισδιάστατων έργων και αντικειμένων τέχνης. Ευδιάκριτο χαρακτηριστικό των έργων της αποτελεί ο οφθαλμός, που βρίσκεται πάντα κάπου είτε σε κυρίαρχο ρόλο είτε σε δευτερεύον. Είναι χαρά να γνωρίσουμε μέσα από το vesper αυτή τη πολυπράγμων και πολυτάλαντη γυναίκα.

Πώς ξεκινήσατε να ασχολείστε με τη τέχνη ως επάγγελμα ; Υπήρχε επιρροή από το οικογενειακό σας περιβάλλον ;

Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον όπου η τέχνη ήταν σημαντική παράμετρος της ζωής μας . Γεγονός που θεωρώ ότι επηρέασε τον τρόπο που ερμήνευα τον κόσμο γύρω μου . Και με αυτό εννοώ την καλλιέργεια μιας συνήθειας να ανακαλύπτω μέσα από την καθημερινότητα κρυμμένες ομορφιές . Αυτό γέννησε την ανάγκη μέσα να εκφραστώ και να δημιουργήσω με καλλιτεχνικούς όρους. Το μέσο που με εξέφραζε περισσότερο ήταν η ζωγραφική , αρχικά περισσότερο σαν εφαρμοσμένη τέχνη ( γραφίστας , εικαστικές παρεμβάσεις στη μόδα ) και στη συνέχεια ως δημιουργία ζωγραφική έργων.

Ποιες τεχνοτροπίες ακολουθείτε για τη δημιουργία των έργων σας ;

Με γοητεύει η ζωγραφική σε χαρτί. Ο ήχος που παράγουν τα ζωγραφικά μου μέσα ( πινέλα , μολύβια , πένες ) ! Ίσως να πρόκειται για μια παιδική μου ανάμνηση . Διαλέγω υλικά όπως gouache , ακουαρέλες , μελάνια , χρωματιστά μολύβια .Δεν σταματώ όμως να πειραματίζομαι συνεχώς .

Μαρία Αποστόλου - Καλλιτέχνης - Συνέντευξη

 

Μαρία Αποστόλου - Καλλιτέχνης - Συνέντευξη

 

Από που αντλείτε έμπνευση και ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των έργων σας;

Η παρατήρηση της φύσης . Η τυχαία σύνθεση χρωμάτων και σχημάτων που δημιουργεί φαντασιακές χρωματικές καταιγίδες και εκρήξεις . Με εμπνέει όμως ιδιαίτερα και το «μάτι» σαν σύμβολο ενός συλλογικού ασυνείδητου και σαν αισθητήριο όργανο που παρατηρεί τον κόσμο όχι μόνο τον φαινόμενο αλλά και τον ονειρικό όπου το ίδιο βυθίζεται ,σαν αναπόσπαστο μέρος του, δημιουργώντας την δική του υπερβατική πραγματικότητα. Η ζωγραφική μου νομίζω πως παράγεται κυρίως με έναν τρόπο   ορμέφυτο ίσως και εμμονικό και για αυτό η πορεία της ολοκλήρωσης ενός έργου δεν προδιαγράφεται αλλά εκφράζει την ίδια τη στιγμή. Κάθε μόριο κάθε πινελιάς είναι η αποτύπωση των στιγμιαίων χρωματικών συναισθημάτων σαν να ζωγραφίζει ο δείκτης ενός ρολογιού καθώς κυλάει πάνω στη λευκή του πλάκα.

Μαρία Αποστόλου - Καλλιτέχνης - Συνέντευξη

 

Υπάρχουν έργα σας που δεν θα αποχωριζόσασταν ποτέ;

Η δημιουργία είναι μια πράξη αγάπης. Από τη στιγμή όμως που ολοκληρώνεται ζει μέσα στο δικό της σύμπαν και πρέπει να ταξιδέψει. Έτσι τα συναισθήματά μου είναι ανάμικτα . Δεν θέλω να αποχωριστώ όμως αποχωρίζομαι . Είναι όπως ο γονιός οφείλει να αφήσει το παιδί του να ανοίξει τα φτερά του . Ωστόσο Ναι !!! Κάποια έργα για κάποιο λόγο τα θέλω εκεί .. να τα βλέπω !

Έχετε λάβει μέρος σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ;

Ασφαλώς . Έχω κάνει δύο ατομικές εκθέσεις και έχω λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές . Επίσης μικρά ζωγραφικά μου έργα βρίσκονται σε πωλητήρια μουσείων και γνωστών galleries .

Μαρία Αποστόλου - Καλλιτέχνης - Συνέντευξη

Από την συνεργασία της Μαρίας Αποστόλου με το brand Kallistonart

Μαρία Αποστόλου - Καλλιτέχνης - Συνέντευξη

 

Με τι ασχολείστε αυτή τη στιγμή και ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια ;

Ζωγραφίζω .. και θα ζωγραφίζω όσο μου το επιτρέπει η έμπνευσή μου !

Πότε χαμογελάτε;

Πολύ συχνά !!

Ποια ιδέα αναστατώνει τον ύπνο σας;

Η ανατροπή και η έμπνευση .

Είστε άνθρωπος του ρίσκου ή της ασφάλειας ;

Παίρνω ρίσκο όσο μου επιτρέπει η δική μου τόλμη . Ωστόσο το ρίσκο απαιτεί τόλμη όμως η τόλμη δεν έχει πάντα ρίσκο.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που ψάχνετε στους ανθρώπους που έχετε δίπλα σας ;

Ειλικρίνεια , αυθορμητισμός , γούστο , πνευματική καλλιέργεια . Μισώ το ψέμα και τη ψυχική αδράνεια.