Όλοι γνωρίζουμε πως η Αλίκη Κατσαβού, είναι μια σπουδαία καλλιτέχνιδα, λίγοι όμως γνωρίζουν ότι εκτός από ηθοποιός είναι και σκηνοθέτης, ραδιοσκηνοθέτης, διοικητική και καλλιτεχνική διευθύντρια της περίφημης και γνωστής “Θεατρομάθειας” την οποία δημιούργησε με τον πρώτο σύζυγό της, τον μοναδικό ηθοποιό Τάκη Χρυσούλη. Αποφοίτησε από την σχολή Αθηνών του Γιώργου Θεοδοσιάδη, σπούδασε κλασσικό μπαλέτο και θεατρικό παιχνίδι.  Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με το  έργο “Σφήκες” στο (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου), καθώς  ακολούθησαν μια σειρά από εκλεκτές συνεργασίες όπως “Το δωμάτιο με τους Μανδαρίνους”, ”Ρήγας Βελεστινλής Φεραίος”, “Τυφλός Δρόμος”, “Ο Εράστης της θάλασσας” κ.α.

Η Αλίκη Κατσαβού διδάσκει θεατρική κίνηση και θεατρικό παιχνίδι στην Θεατρομάθεια για παιδιά και εκπαιδευτικούς. Συμμετείχε στο “Τσιγγάνικο Παραμύθι” στην ΕΤ-1 και έκανε μια guest εμφάνιση, στην ταινία του Θανάση Τσαλταμπάση “Πεμπτη&12”. Ξεγέλασε την βαρεμάρα μας, μέσα από, τα  “Διλλήματα ζωής”, ενσαρκώνοντας πολλούς, διαφορετικούς,  καθημερινούς και ρεαλιστικούς χαρακτήρες μέσα από την συχνότητα του Open tv και της εκπομπής “Ευτυχείτε” της Κατερίνας Καινούργιου.

Η μεγάλη καλλιτέχνιδα είναι η απόδειξη ότι “Μια γυναίκα όλα τα μπορεί”. Δημιουργική, ταλαντούχα, ενεργητική και πρωτοποριακή, με αυτά ακριβώς τα επίθετα, θα χαρακτηρίζαμε την Αλίκη Κατσαβού, δίχως καμία δόση υπερβολής.  Υπήρξε ακόμα σύζυγος του “αιώνιου” έφηβου, που μας έκανε να ονειρευτούμε με τα “μάτια ανοιχτά”, του αξέχαστου Κώστα Βούτσα. Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο {Vesper}, μίλησε για την ίδια, την “Θεατρομάθεια”, τα όνειρά της και τα σχέδιά της, αλλά και για τον τιτανομέγιστο Κώστα Βουτσά που πάντα θα αγαπάμε!!

 

Πως μπήκε στην ζωή σας, η “Θεατρομάθεια”;

Ο εμπνευστής της ήταν ο Τάκης Χρυσούλης, ο πρώτος μου σύζυγος. Ήταν ένας σημαντικός θεατράνθρωπος και με παρέσυρε στο όνειρό του για τη δημιουργία το 2001, μιας καλλιτεχνικής εταιρείας που αναδεικνύει την παιδαγωγική διάσταση του Θεάτρου.

 

Ποια είναι τα όνειρά σας σχετικά με την “Θεατρομάθεια”;

Ονειρεύομαι να παραμείνει και να καθιερωθεί ως μια τολμηρή και πρωτοπόρα καλλιτεχνική εταιρεία τόσο στο θέατρο για παιδιά όσο και στο θέατρο ενηλίκων. Να ανακαλύπτει και να εκφράζει πάντα το καινούργιο. Να εμπνέει τους ανθρώπους να φανταστούν, να ελπίζουν, να αγαπούν το ταξίδι της ζωής και να αντιληφθούν τις δυνατότητες και τη δύναμη τους.

Τι αγαπάτε περισσότερο, την υποκριτική ή την σκηνοθεσία;

Αγαπώ και τα δύο εξίσου και μου δίνουν μια δημιουργική διέξοδο. Ίσως λίγο περισσότερο την υποκριτική γιατί απαιτεί λιγότερα τεχνικά στοιχεία και μεγαλύτερη έκφραση ψυχής.

 

Ποιο είναι το πρότυπο καλλιτέχνη για εσάς, με τον οποίο έχετε όνειρο να συνεργαστείτε;

Έχουμε πληθώρα αξιόλογων καλλιτεχνών στη χώρα μας και θέλω να συνεργαστώ με όλους. Όμως ο Κώστας Βουτσάς αποτέλεσε πρότυπο για μένα, γιατί ήταν τέτοιας εμβέλειας καλλιτεχνική μεγαλοφυΐα που μπορούσε να εμπνεύσει εξίσου όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου.

 

Έχετε σκεφτεί να “γεννήσετε” ένα δικό σας προϊόν, προβάλλοντας το στην τηλεόραση.

Ναι, θα με ενδιέφερε μια εκπομπή για παιδιά που να συνδυάζει όλα όσα έχω συγκεντρώσει στις καλλιτεχνικές αποσκευές μου.

 

Είναι δύσκολο για μια γυναίκα-μαμά, να γράφει, να σκηνοθετεί, να παίζει και να καταπιάνεται με τόσες πολλές δραστηριότητες;

Όχι, καθόλου! Η δημιουργία με κάνει ευτυχισμένη,  όπως σχεδόν το παιδί μου. Και η καλή μαμά είναι η ευτυχισμένη μαμά. Οπότε δημιουργία και μητρότητα είναι συνδυασμός απαραίτητος για μένα.  Οι δυσκολίες εξάλλου είναι όμορφες προκλήσεις για να γίνομαι καλύτερη.

 

Τα “Διλήμματα Ζωής”, πως προέκυψαν;

Όταν η πανδημία έκλεισε τα θέατρα και έχασα 25 με 30 προγραμματισμένες παραστάσεις κι άλλες τόσες που θα προέκυπταν αν η εταιρεία μου μπορούσε να λειτουργεί, στράφηκα σε άλλες βιοποριστικές επιλογές πάντα μέσα από την τέχνη μου. Όταν μου προτάθηκαν τα “Διλήμματα” δέχθηκα γιατί ήξερα πόσο τα αγαπούσε ο κόσμος και μου πρόσφεραν ταυτόχρονα ευνοϊκές εργασιακές συνθήκες για να μην με “χάσει” ο Φοίβος.

 

Ποια παράσταση ή ήρωα, θα θέλατε να ενσαρκώσετε και δεν το έχετε κάνει ακόμα;

Ως ηθοποιός θέλω να αναμετρηθώ με ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου και να εκφράσω τις διαχρονικές ανθρώπινες αξίες. Κυρίως όμως ονειρεύομαι να ανακαλύψω νέους ταλαντούχους συγγραφείς και σκηνοθέτες που να θέλουν να εκφράσουν και να ερμηνεύσουν το σύγχρονο άνθρωπο, με σύγχρονα κείμενα και ιδέες.

 

Πως είναι η Αλίκη όταν σβήνουν τα  φώτα, στην καθημερινή της ζωή;

Συνεπής με αυτό που βλέπετε στα φώτα, νομίζω. Κοιτάζω το παιδί μου, φροντίζω την μαμά μου, απολαμβάνω τον καφέ μου, το διάβασμα και τη βόλτα μου στην πόλη.

 

Πως  αισθάνεστε, μετά από αυτή την μεγάλη απώλεια στη ζωή σας;

Μετά από 1,5 χρόνο κάπως συμβιβασμένη με την απουσία του και τυχερή που τον αγάπησα. Έχω και αυτό το μεγάλο δώρο, τον Φοίβο, να μου τον θυμίζει και να προεκτείνει την παρουσία του στη ζωή μου και στο μέλλον.

 

Πως ήταν να μοιράζεσαι την ζωή σου με έναν μύθο, όπως ο Κώστας Βουτσάς;

Ο Κώστας ήταν σεμνός, προσγειωμένος και απλός στη ζωή του.  Με δίδαξε από νωρίς να μην ξιπάζομαι με το μύθο και να ενθουσιάζομαι με την προσωπικότητα του και τα χαρίσματα του ως άνθρωπος.

 

Άλλαξε η ζωή σας αφότου γνωρίσατε τον Κώστα Βουτσά και πως;

Άλλαξα εγώ. Ο Κώστας με βοήθησε να νιώσω ολοκληρωμένη και σίγουρη για τον εαυτό μου. Μου χάρισε το δώρο της μητρότητας και είχε ότι ζητούσα ως σύντροφος.

 

Πως ήταν ο Κώστας Βουτσάς, ως πατέρας και σύζυγος;

Μειλήχιος και σταθερός. Ήταν τρυφερός, χαρούμενος, σοφός και καλοσυνάτος.

 

Μια συμβουλή που πήρατε από τον Κώστα Βουτσά και βοήθησε στην μετέπειτα καλλιτεχνική σας πορεία;

Ο Κώστας με δίδαξε πολλά, τόσο με την στάση του όσο και μέσα από τις σκηνοθεσία του στις παραστάσεις της “Θεατρομάθειας”. Κυρίως όμως με έμαθε να σέβομαι την ανιδιοτελή αγάπη του κόσμου.

 

Ποια είναι τα επικείμενα καλλιτεχνικά σας βήματα;

Συζητώ για μια τηλεοπτική σειρά και παράλληλα ετοιμάζω την επανεκκίνηση της Θεατρομάθειας όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν για το ζωντανό θέατρο. Στο μεσοδιάστημα διερευνώ τις αφηγηματικές δυνατότητες των νέων μέσων σε συνδυασμό με το θέατρο και παρακολουθώ ένα σχετικό μάθημα μέσω διαδικτύου στο UNSW Sydney.

 

LATEST IN FASHION

LATEST IN BEAUTY

LATEST VESPERSTYLISH LOOKS

FEATURED ARTICLES