Ο Γιώργος Μακρής είναι ένας ταλαντούχος ηθοποιός, αυτοδημιούργητος, καινοτόμος, γεμάτος ενέργεια, όρεξη και όραμα. Θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε ως ένα πολυεργαλείο της υποκριτικής τέχνης και του θεάτρου, ένας ηθοποιός, που άνετα μπορεί να γράψει, να σκηνοθετήσει και να παίξει και να είναι και ο ίδιος παραγωγός του δικού του επιτεύγματος. Εδώ και πολλά χρόνια κάνει τις δικές του μοναδικές  παραστάσεις, οι οποίες έχουν στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Θαρρείς ότι γεννήθηκε για να μας χαρίζει έξτρα δόση γέλιου και χαράς, γνήσιος κωμικός, ταπεινός, με μια στιβαρή προσωπικότητα. Η «επιθεώρηση», είναι το σπίτι του, το θέατρο είναι η τροφή του και η ανταμοιβή του είναι το χειροκρότημα και η αγάπη του κόσμου. Την εμπειρία του την απέκτησε, δίνοντας εξετάσεις, ξεπερνώντας προσδοκίες και κερδίζοντας εντυπώσεις,  πλάι σε τρανά ονόματα όπως, τον μετρ του είδους Χάρρυ Κλυν, τον Μάρκο Σεφερλή και τον ανεπανάληπτο  Γιώργο Βασιλείου. «Η Λάμψη», «Καλημέρα Ζωή», «Δυο Ξένοι», «Άλλη το πρωί άλλη το Βράδυ», «Κορίτσια ο Μαρκούλης» και «Ο Ιος του Πατέρα» είναι μονάχα κάποιες από τις πετυχημένες σειρές από τις οποίες έχει αφήσει το στίγμα του. Ο Γιώργος Μακρής, στην συνέντευξη που παραχώρησε, στο {Vesper},  μας μίλησε για την ζωή του, την επικαιρότητα, τις συνεργασίες του και τα μελλοντικά του σχέδια.

Που μεγαλώσατε; Σας λείπει κάτι από την παιδική σας ηλικία;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Γερμανία συγκεκριμένα στο Hulls κοντά στο Krefeld. Εκεί ξεκίνησα και έκανα όνειρα σαν παιδί και εγώ. Εκεί έβλεπα καθημερινά τους γονείς μου να μοχθούν για να έχω εγώ μια καλύτερη ζωή. Εκεί στη Γερμανία άκουσα το πρώτο κλάμα της αδερφής μου μόλις γεννήθηκε, εκεί την περίμενα να έρθει από το μαιευτήριο μαζί με τη μητέρα μου και τον πατέρα μου. Και εκεί έχω όνειρο να περάσω αρκετά μεγάλο διάστημα της ζωής μου ξανά. Αν μου λείπει κάτι από την παιδική μου ηλικία; Ναι η παιδική μου η ηλικία, η ζωή που ήταν μόνο όνειρα, η ζωή που ήταν προστατευτική στις αγκαλιές των γονιών μου. Μου λείπει το πώς φανταζόμουν τους ανθρώπους της χώρας μου, πως ονειρευόμουν το επάγγελμά μου, πως λαχταρούσα να έρθω τότε διακοπές στην Ελλάδα. Oι φίλοι μου από το σχολείο, οι φίλοι που μαζί συζητάγαμε, σχεδιάζαμε αλλά η ζωή όμως μας σκόρπισε παντού. Βλέπεις η ζωή των παιδιών από μετανάστες γονείς δε είναι πάντα σταθερή, είναι θα έλεγα σαν τη ζωή που κάνει ένας περιοδεύων θίασος με στάσεις άλλοτε μικρού και άλλοτε μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος – καμιά φορά όμως μια μικρή στάση για ένα καλύτερο αύριο μπορεί να γίνει και η μόνιμη .

 

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με το θέατρο;

Μια θεατρική παράσταση στο σχολείο ήταν και η αρχή μου. Κατάλαβα ότι το μόνο που ήθελα ήταν να γίνω ηθοποιός. Και μάλιστα καλός. Ήθελα να κάνω τον άλλον να γελάει, έψαχνα, έβλεπα και παρακολουθούσα πάντα περισσότερο κωμωδίες. Το όνειρό μου είναι μεγάλο και δε έχω πετύχει τίποτα ακόμα. Ξέρω είμαι ακόμα στην αρχή παρόλο που έχω χρόνια στο επάγγελμα. Ένα επάγγελμα που δε συνάδει με την λέξη αξιοκρατία αλλά με τον κύκλο των γνωριμιών που πρέπει να κάνεις. Άσχημο πράγμα αυτό γιατί αυτοί που κινούν κάποια ινία – όπως της τηλεόρασης η και άλλων χώρων του επαγγέλματος, είναι άτομα (όχι όλοι, υπάρχουν και εξαιρέσεις φυσικά) που αποφασίζουν για την τύχη πολλών άξιων ηθοποιών. Δεν εννοώ αυτών που έχουν αυτή την περίοδο μια περισσότερη αναγνωρισιμότητα – το ότι μπορεί να είσαι πρωταγωνιστής κάπου δε σημαίνει ότι είσαι καλύτερος από κάποιον άλλο. Επίσης αυτά τα άτομα που είναι σε κάποιες θέσεις κλειδιά δε σημαίνει ότι είναι και ότι καλύτερο γι’ αυτές τις θέσεις… Είναι αυτό που λέμε “την τύχη μου μέσα”.

 

Ποιο θεωρείται ότι είναι το πιο δυνατό σας στοιχείο που σας βοήθησε να εξελιχθείτε καλλιτεχνικά;

Κάθε ημέρα προσπαθώ να εξελιχθώ ακόμα πιο πολύ στο επάγγελμα μου, δουλεύω πολύ πάνω σε αυτό, αγαπώ την δουλειά μου. Επίσης πέρα από καλλιτέχνης κοιτάζω σε αυτή την χώρα, την ΕΛΛΑΔΑ μας, να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος καθημερινά. Τουλάχιστον σε αυτό μου δίνει τις ευκαιρίες η ίδια μου η ζωή και δε έχω και ανταγωνισμό.

 

Ένας  αξιόλογος κωμικός  όπως εσείς, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να αλλάξει πλεύση;

Η κωμωδία είναι το δυσκολότερο είδος από οτιδήποτε άλλο στην δουλειά μου. Την ξέρω, την δουλεύω χρόνια. Χρόνια γράφω κωμωδίες, πολλά χρόνια ερμηνεύω κωμικούς ρόλους. Αλλά εγώ προσωπικά δε έχω κάνει μόνο κωμωδίες, στην Ελληνική τηλεόραση οι περισσότεροι ρόλοι που έχω ερμηνεύσει είναι ακριβώς το αντίθετο, του σκληρού, του κακού, δραματικοί ρόλοι. Ο ηθοποιός ερμηνεύει, όχι μόνο ένα είδος έργων αλλά ότι του προσφερθεί. Αν έχεις ταλέντο το αποτέλεσμα θα το δείξει. Αν δε έχεις ταλέντο μπορεί να γίνεις και πρωταγωνιστής σε κάποιο σίριαλ στο οποίο σε έχει τοποθετήσει κάποιος σε θέση κλειδί.

 

Πείτε μας τις τρεις καλύτερες παραστάσεις της καλλιτεχνικής σας πορείας;

Να μου επιτρέψετε να δώσω την απάντηση ως εξής, κάθε δουλειά που έχω κάνει, κάθε δουλειά στην οποία έχω βρεθεί ή  δημιουργήσει ο ίδιος είναι μοναδική και ξεχωριστή. Κάθε δουλειά πάντα θα έχει τα συν και τα πλην.

 

Mε ποιον καλλιτέχνη, είχατε την πιο αρμονική συνεργασία και με ποιον την δυσκολότερη και γιατί;

Αρμονική συνεργασία, όμορφη, δύσκολη, σπουδαία, μοναδική, ανεπανάληπτη με τον έναν και μοναδικό Χάρρυ Κλύν…

 

Θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για τον αξέχαστο Γιώργο Βασιλεioυ με τον οποίο είχατε συνεργαστεί στο παρελθόν;

Ο Γιώργος ήταν καλός άνθρωπος. Έφυγε νωρίς. Κοντά σε αυτό το χρονικό διάστημα είχα χάσει και εγώ τον αγαπημένο μου Πατέρα και το έχω κάπως συνδυάσει. Σεβασμός, ευγνωμοσύνη, ένα μεγάλο ευχαριστώ και μια ακόμα φράση… Μου λείπεις… Δε θα ήθελα να πω κάτι παραπάνω, διότι δύσκολα βγαίνουν λόγια από τα χείλη ενώ στην καρδιά υπάρχουν πολλές λέξεις, φράσεις..

 

Είναι δύσκολο να σκηνοθετείς, να γράφεις και να παίζεις συγχρόνως;

Φαντάσου τα τελευταία 13 χρόνια να κάνεις αυτά τα τρία, να έχεις και την παραγωγή και μάλιστα που… στην Ελλάδα. Όχι δεν είναι δύσκολο, έχει την κούρασή του όμως, κυρίως ψυχική. Αν έχεις και την παραγωγή στη Ελλάδα των μνημονίων, στη χώρα που γέννησε το φιλότιμο, την Ειρήνη, την Δημοκρατία, το ρουσφέτι, το γλύφω για να ανέβω, είναι σα να περπατάς με μια λαιμητόμο πλάι σου. Αν δε ανήκεις στις κλίκες του Υπουργείου Πολιτισμού να πάρεις κάποια επιχορήγηση. Ποιο Υπουργείο ανέφερα; Έχουμε τέτοιο; Αν δε είσαι του Κόμματος, όπως έλεγαν οι παλαιότεροι, πως θα σου αγοράσει κάποια Περιφέρεια, κάποιος Δήμος την παράσταση για τις πολιτιστικές τους Εκδηλώσεις. Α, ξέχασα (Συναυλίες με τα ίδια και τα ίδια, παραστάσεις ωϊμέ, κλπ.). Αν παλεύεις όπως εγώ μόνος σου σε όλα ή θα σε κατακρίνουν ή θα προσπαθήσουν να μειώσουν τη δουλειά σου. Ευτυχώς όμως οι Έλληνες θεατές όπου πάω με τιμούν με την παρουσία τους τις παραστάσεις μου.

 

Τι πιστεύετε ότι λείπει σήμερα, από την τηλεόραση;

Αξιοκρατία, ποιότητα, χρήμα και άτομα που με ήθος και επαγγελματισμό θα δίνουν ευκαιρία και σε εμάς. Και όχι βάζοντας μπροστά τις όποιες προσωπικές διαφορές κλείνουν τις πόρτες σε πραγματικά άξιους ηθοποιούς που θα έπρεπε να βρίσκονται σε αυτή. Ας ρίξουν και μια ματιά οι καναλάρχες.

 

Πως αντιμετωπίζεται την πανδημία;

Όπως όλοι, ακούμε το τι μας λένε οι γιατροί, που και αυτοί ακούνε αυτούς που τους τα λένε άλλοι, και οι άλλοι ακούνε αυτούς που τους λένε και πρέπει να πουν στους άλλους που μας λένε αυτά που ακούνε από τους άλλους… Να προσέχουμε παιδιά, πέρα από την πλάκα υπάρχει αυτός ο ιός. Να το πιστέψουμε και να τηρούμε αυτά που πρέπει. Το μόνο που δε πρέπει να πιστεύετε είναι τον Έλληνα πολιτικό. Γιατί και αυτός από άλλον μαθαίνει και ακούει. Αλλά ο Έλληνας πολιτικός, άλλα ακούει και άλλα σου λέει. Γιατί σκέφτεται και σου λέει, να πω αυτά που ακούω, ή αυτά που μου λένε και εγώ ακούω; Αυτά που θέλω να μου λένε και να λέω στον Έλληνα αυτά που θέλει να ακούει;

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά, μελλοντικά σας σχέδια;

Εγώ κάνω σχέδια αλλά θα μπορέσω; Θα με αφήσουν; Θα έχω την τύχη με το μέρος μου; Θα αλλάξει η μοίρα και το ριζικό μου; Πάρτε Κύριε Λαχεία..!!! Γράφω δύο κωμωδίες…

Την “ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΣ ΤΟΥ FACEBOOK No2”  και την  “STAN – Ήρθες ?”

Δε θέλω να πω τίποτα παραπάνω ακόμα για αυτές. Εύχομαι και ελπίζω μετά από αρκετά χρόνια να βρεθώ ξανά στη τηλεόραση. Θα δούμε, θα δείξει… Το σίγουρο είναι ότι εργάζομαι πάνω στα σχέδιά μου. Εύχομαι να περάσει γρήγορα το κακό που μας βρήκε. Όλα και όλοι να βρούνε το δρόμο τους.

LATEST IN FASHION

LATEST IN BEAUTY

LATEST VESPERSTYLISH LOOKS

FEATURED ARTICLES