Ο Μάριος Καραβασίλης είναι από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες Σχεδιαστές με έντονο το στοιχείο της τέχνης πάνω στα ρούχα του. Ο ίδιος παραμένει ταπεινός, αν και έχει αποδείξει την αστείρευτη δημιουργικότητά του με τις υπέροχες συλλογές του και τα καταπληκτικά headpiece που παρουσιάζει τα οποία πραγματικά δύσκολα βρίσκεις σαν και αυτά στην Ελλάδα. Το {Vesper} και εγώ προσωπικά ακολουθούμε με θαυμασμό την πορεία του Μάριου και του brand του MK by Marios.

Συνέντευξη: Μάριος Καραβασίλης - Σχεδιαστής Μόδας

Μάριος Καραβασίλης – Σχεδιαστής Μόδας | Photography by Νίκος Τζανόπουλος

 

Πως εξελίχθηκε και πως αναπτύχθηκε το brand MK by Marios από τη γέννησή του έως σήμερα;

Πριν από 6 χρόνια, και ενώ ήδη είχα ασχοληθεί επαγγελματικά με την υποκριτική, αποφάσισα να σπουδάσω Fashion Design έτσι ώστε να εξωτερικεύω την θεατρικότητα και γενικότερα όλη την «φιλοσοφία του θεάματος» μέσα από το ένδυμα.

Αυτό ουσιαστικά ήταν και ο απώτερος σκοπός του brand “MK by Marios”. Ένα brand όπου θα εξελίσσεται σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής, διατηρώντας πάντα μια εικαστική μάτια μέσα από την ταυτότητα του, βάζοντας έτσι, έστω ένα μικρό λιθαράκι, σε αυτό που λέγεται σύγχρονη μόδα.

Συνέντευξη: Μάριος Καραβασίλης - Σχεδιαστής Μόδας

 

Υπάρχουν πράγματα στη πορεία σου που σε δυσκόλεψαν, όπως η οικονομική κρίση για παράδειγμα (ή και ψυχολογικοί παράγοντες) και πως κατάφερες να τα ξεπεράσεις;

Σαφώς. Θα ήταν εξωπραγματικό αν σου απαντούσα το αντίθετο και αυτό βασικά είναι μέρος της διαδικασίας και της εξέλιξης του κάθε ανθρώπου.

Η οικονομική κρίση που μας περιβάλει εδώ και χρόνια έχει επηρεάσει όλους μας αδιαμφισβήτητα και στο πρακτικό κομμάτι της ευμάρειας, αλλά και με αρνητικούς ψυχολογικούς παράγοντες όπως είναι φυσικό.

Βέβαια – Όπως και να το κάνουμε, η μόδα από την φύση της αποτελεί ένα είδος πολυτελείας – ένα Luxury προϊόν.

( Αναφέρομαι πάντα ως προς τα Fashion Houses και όχι στην Fast Fashion βιομηχανία , χωρίς βέβαια αυτό να αναιρεί την αξία της μόδας ).

Έτσι λοιπόν, το να κάνεις branding μια τέτοια περίοδο, αυτό από μόνο του, αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Πρόκληση και για τον δημιουργό αλλά και για το προϊόν του που οφείλει να προωθήσει .

Η σωστή στρατηγική, οι σωστές κινήσεις, και η θετική σκέψη είναι τα όπλα που μπορούμε να ξεπεράσουμε τα πάντα. Αυτά ακλούθησα και εγώ προσπαθώντας να δημιουργώ ως και σήμερα.

Συνέντευξη: Μάριος Καραβασίλης - Σχεδιαστής Μόδας

 

Έχεις κάνει κάποια βήματα και στο εξωτερικό. Πως ήταν αυτή η εμπειρία και τι αποκόμισες από αυτό;

Νιώθω πολύ τυχερός που έχω καταφέρει να παρουσιάσω συλλογές μου και γενικότερα την όλη φιλοσοφία του brand στο εξωτερικό.

Όπως πάντα δράττομαι της ευκαιρίας να αναφερθώ σε συγκεκριμένη ερώτηση, πως βοηθήθηκα πολύ από την Athens Xclusive Designers Week, καθώς το 2015 μου απονέμει το Best Trend Setter Award, και υπό την αιγίδα της μου δίνει το εισιτήριο για την Serbia Fashion Week να παρουσιάσω το Fashion Show μου. Η εμπειρία τότε ως νέος σχεδιαστής ήταν καθηλωτική!

Έπειτα πέρα από την Σερβία, υπήρξε ένα «ντόμινο» γνωριμιών με πολύ αξιόλογους ανθρώπους της μόδας και έτσι παρουσίασα τις επόμενες συλλογές μου στην Ρουμάνια στη “Feeric Fashion Week” και στο Μιλάνο στο “Mad Mood Milan” αποσπώντας επιπλέον διακρίσεις.

Τα οφέλη, πέρα από το socializing , πολλά!

Η κάθε χώρα έχει τον δικό της τρόπο, την δική της τοπική κουλτούρα και αυτό αναπόφευκτα επηρεάζει και τα αντίστοιχα Fashion weeks – Άρα αποκομίζεις και τις αντίστοιχες εμπειρίες.

 

Ποιες συμβουλές θα έδινες σε ένα νέο σχεδιαστή που ξεκινάει τώρα την καριέρα του;

Πίστη σε αυτό που έχει επιλέξει να κάνει.

Υπομονή στις αντίξοες στιγμές.

Αγάπη και Αφοσίωση στο να δημιουργεί ασταμάτητα πέρα από την κάθε περίσταση.

Ψυχραιμία όταν θα τον αμφισβητήσουν.

Αισιοδοξία ότι θα μπορεί πάντα να μάχεται για το επόμενο βήμα του, διατηρώντας ταυτόχρονα το ήθος και την ταυτότητα του αναλλοίωτο.

Συνέντευξη: Μάριος Καραβασίλης - Σχεδιαστής Μόδας

 

Τι πιστεύεις ότι έχει αλλάξει στη μόδα τα τελευταία χρόνια; Με τι συμφωνείς και με τι διαφωνείς;

Πολλά έχουν αλλάξει. Όπως και προανέφερα, η οικονομική κρίση συντέλεσε σε αυτό καταλυτικά.

Ότι και να πούμε, ως γνωστό «το νόμισμα έχει πάντα δυο πλευρές» .

Πάντα θα υπάρχουν τα υπέρ και τα κατά στην όποια περίσταση. Στην παρούσα φάση, ναι μεν η μόδα σε πολύ γενικά πλαίσια θα λέγαμε ότι έχει γίνει πιο προσεγγίσιμη στον καταναλωτή, (φυσικά δεν αναφέρομαι στην Haute Couture μεγάλων Οίκων μόδας, ούτε στα Limited edition items).

Αναφέρομαι σε διαχρονικά σύγχρονα brands όπου έχουν πιάσει τον παλμό της εποχής και έχουν γίνει πιο «φιλικά» στο αγοραστικό κοινό.

Από την άλλη πλευρά, διανύουμε παράλληλα την εποχή της γρήγορης και εύκολης εικόνας. Η δυνατότητα που μας δίνουν τα social, να μπορεί ο κάθε ένας ( επαγγελματίας η΄ μη ) με σοβαρότητα ή και πολλές φορές με γλυκανάλατο χιούμορ να διαφημίζει γρήγορα και εύκολα το προϊόν του, και με πολύ χαμηλό κόστος διαφήμισης κιόλας. Αυτό μου προκαλεί αμηχανία.

Δεν είμαι κατά του promotion μέσω των social media. Είναι κάτι που εκμεταλλεύομαι και εγώ. Η μικρή μου διαφωνία είναι στην κατάχρηση αυτού και όταν δεν το κάνεις με σύνεση και αισθητική σε όποιον τομέα πρεσβεύει ο κάθε ένας μας.

Συνέντευξη: Μάριος Καραβασίλης - Σχεδιαστής Μόδας

Μάριος Καραβασίλης – Σχεδιαστής Μόδας | Photography by Γιάννης Μιχόπουλος

 

Πως αντιμετωπίζεις την κατάσταση που προκάλεσε η καραντίνα και πόσο σε έχει επηρεάσει επαγγελματικά αλλά και σαν άνθρωπο;

Αυτό που αντιμετωπίσαμε όλοι μας ήταν κάτι σοκαριστικά απρόσμενο.

Ήρθαμε αντιμέτωποι με τον ίδιο μας τον πλανήτη. Η Γη μπορεί να ζήσει και χωρίς τον άνθρωπο – Εμείς όμως δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτήν.

Ήταν κατά κάποιον τρόπο ένα μάθημα επαγρύπνησης.

Ο εγκλεισμός συνέβαλε σε αυτό… ένας εγκλεισμός που σε φέρνει αντιμέτωπο με τον ίδιο σου τον εαυτό και σε ότι μέχρι τώρα έχει «χτίσει» ο καθένα μας σε επαγγελματικό αλλά και προσωπικό επίπεδο. Ήταν μια «ευλογία» ας πούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτά που κρύβαμε καλά μέσα μας αλλά οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν μας επέτρεπαν να αναπτύξουμε την εσωτερικότητα μας. Η επαγγελματική επίδραση αναμενόμενη. Ποιος θα μπορούσε άλλωστε να δουλέψει σε συνθήκες καραντίνας- πέρα από ελάχιστες περιπτώσεις και σε αυτό ήμουν τυχερός καθώς διδάσκω στην “Athens Fashion Club School” και η δυνατότητα που δίνει για E-Learning διδασκαλία μέσω της πλατφόρμας της – αυτή την περίοδο αποτέλεσε σανίδα σωτηρίας για όλους μας, καθώς τα μαθήματα δεν σταμάτησαν ούτε μια μέρα. Το συναίσθημα όμως σε τέτοιες συνθήκες και ο ψυχισμός σίγουρα είχε τον πρώτο λόγο. Είτε το αντιμετωπίζεις κυνικά – είτε ευάλωτα, σίγουρα όλοι μας μάθαμε κάτι παραπάνω για τους εαυτούς μας. Αυτό το λες και νίκη!

Συνέντευξη: Μάριος Καραβασίλης - Σχεδιαστής Μόδας

 

Ετοιμάζεις κάποια νέα κολεξιόν;  Αν ναι από που αντλεί έμπνευση και πότε θα την παρουσιάσεις;

Ετοιμάζω την νέα μου συλλογή , αλλά αυτή την στιγμή δεν είναι κάτι ανακοινώσιμο. Υπόσχεση πως το {Vesper} θα είναι από τα πρώτα που θα ενημερωθεί. Stay tuned !

 

Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σου για το άμεσο μέλλον και ποια τα μακροπρόθεσμα;

Γενικότερα δεν κάνω ως άνθρωπος υπερβολικά μακροχρόνια σχεδία και ειδικά τώρα που λόγο τον απρόσμενων εξελίξεων με τον covid-19 το κύριο μέλημα μου είναι να κοιτάξω το άμεσο και κοντινό μέλλον.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για μεγαλεπήβολα σχέδια. Ως κύρια προτεραιότητα μου είναι να επανέλθει το atelier στην κανονικότητα του, και να εξελιχθούν σταδιακά κάποιες δουλείες που ετοιμάζω για το φθινόπωρο, που επίσης θα έχετε νέα μου άμεσα. Εάν όμως θα έπρεπε να απαντήσω με συνέπεια στην ερώτηση σου σχετικά με κάποιο μακροπρόθεσμο πλάνο, αυτό θα ήταν πως σίγουρα με ενδιαφέρουν προωθητικές κινήσεις, σε όλα τα επίπεδα στο εξωτερικό, ατομικά ως designer αλλά και στο branding.

Ευχαριστώ πολύ Μάριε!

Συνέντευξη: Μάριος Καραβασίλης - Σχεδιαστής Μόδας

Photo editorial credits: Photo: @wmSTUDIOwm Jewellery: Vassilis Moralis Jewelry Creations for MK by Marios Shoes Sponsored by Baroque Shoes Mua: Korina Takaroni Hair Styling: Glow hair by Akis Models: @jan_glag , @giorgio_engita , @wilson_the_cristi , @JaceyMachielse with @vnmodels , @new_models_agency , @lush_mgmt