Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019 άνοιξε στο ευρύ κοινό η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο Aegean Desert του πρίγκιπα Νικολάου, στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης η οποία θα διαρκέσει έως τις 19 Ιανουαρίου 2020.

Έκθεση Φωτογραφίας "Agean Desert"

Πρίγκιπας Νικόλαος, Πριγκίπισσα Τατιάνα

Ο πρίγκιπας Νικόλαος, λάτρης της Ελλάδας και των ταξιδιών, εμπνέεται από τη φύση. Σε ένα από τα ταξίδια του στη Ντόχα γνώρισε την Α.Ε. Σειχά Αλ-Μαγιάσα μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι, μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της τέχνης παγκοσμίως, η οποία τον προσκάλεσε να ταξιδέψει για να φωτογραφίσει την έρημο του Κατάρ. Κατά την περιπλάνησή του εντόπισε στοιχεία που θυμίζουν την πατρίδα του, την Ελλάδα, η οποία αποτελεί την κεντρική πηγή της έμπνευσής του.

Έκθεση Φωτογραφίας "Agean Desert"

Πριγκίπισσα Θεοδώρα, Βασίλισσα Άννα-Μαρία, Βασιλέας Κωνσταντίνος, Πρίγκιπας Νικόλαος, Πριγκίπισσα Τατιάνα

Ξεκίνησε τότε ένα εγχείρημα, να αναδείξει μέσα από το φακό του τους παραλληλισμούς μεταξύ της ερήμου και της θάλασσας, στοιχείων που είναι τόσο διαφορετικά αλλά και συγχρόνως τόσο όμοια. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, ξεκίνησε να φωτογραφίζει αδιάκοπα εικόνες του Αιγαίου Πελάγους που συνομιλούσαν με τις αναμνήσεις του από το Κατάρ. Οι εικόνες που προέκυψαν υπογραμμίζουν την ομορφιά και την ιδιαιτερότητα των τοπίων, αντιπαραβάλλοντας τα δύο στοιχεία, την έρημο και τη θάλασσα. Τα έργα ταξιδεύουν τον θεατή μέσα από ένα οπτικό παιχνίδι τοπίων και πρόσληψης, δημιουργώντας έναν αναπάντεχο διάλογο. Έτσι γεννήθηκε η έκθεση Aegean Desert , η οποία αποτελεί την πρώτη θεσμική πολιτιστική πρωτοβουλία μεταξύ της Ελλάδας και του Κατάρ.

Έκθεση Φωτογραφίας "Agean Desert"

Πρίγκιπας Νικόλαος, κ. Μαριλένα Κουτσούκου, κ. Γιώργης Μαγγίνης, Επιστημονικός διευθυντής Μουσείου Μπενάκη

Ο καλλιτέχνης θέλησε να μεταφέρει νοητά τον θεατή και να τον οδηγήσει πέρα από τα γεωγραφικά όρια μιας φωτογραφικής έκθεσης, μιας πόλης και μιας χώρας. Επέλεξε λοιπόν να κάνει δύο βιωματικές εκθέσεις, μια στην Αθήνα και μια στην Ντόχα, εμπνευσμένες από την απεραντοσύνη και τη ρευστότητα της φύσης, παρουσιάζοντας εικόνες από το Αιγαίο Πέλαγος δίπλα σε φωτογραφίες από την έρημο του Κατάρ. Οι φωτογραφίες εκτίθενται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, οι οποίοι στηρίζονται στην αισθητική του κάθε τόπου. Στην Αθήνα, οι φωτογραφίες, που αποτελούν εκτυπώσεις σε αλουμίνιο, φιλοξενούνται σε μια χειμερινή σκηνή Βεδουίνων ή μπέιτ αλσάαρ, η οποία δημιουργήθηκε ειδικά για την έκθεση στην αυλή του μουσείου. Παράλληλα στη Ντόχα, οι φωτογραφίες θα παρουσιαστούν στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Katara, μέσα σε ένα παραδοσιακό αιγαιοπελαγίτικο ανεμόμυλο, ο οποίος επίσης θα κατασκευαστεί για την έκθεση για να αναδείξει το ελληνικό στοιχείο στο Κατάρ.

Έκθεση Φωτογραφίας "Agean Desert"

Kate Smith, Πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, Πρίγκιπας Νικόλαος, κ. Abdulaziz Ali Al-Naama, Πρέσβης του Κατάρ στην Ελλάδα

Οι εκθέσεις εμπλουτίζονται από μουσική, αποτέλεσμα συνεργασίας με τις σημαντικές συνθέτες Ευανθία Ρεμπούτσικα και Dana Alfardan, τονίζοντας έτσι τον διάλογο των πολιτισμών μέσω της τέχνης. Άλλωστε, η αλληλεπίδραση θεμάτων και ερεθισμάτων είναι κεντρική ιδέα στο έργο του καλλιτέχνη. Σε έναν κόσμο όπου οι εικόνες κυριαρχούν, ο δημιουργός επιζητά μια διαδραστική σχέση με τους θεατές και τους προκαλεί να δουν, να ακούσουν και νιώσουν, επιτυγχάνοντας τη μέθεξη.

Έκθεση Φωτογραφίας "Agean Desert"

κ. Abdulaziz Ali Al-Naama, Πρέσβης του Κατάρ στην Ελλάδα, κ. Kerry Kennedy, Προέδρος του Ιδρύματος Robert F. Kennedy Human Rights, Πρίγκιπας Νικόλαος, κ. Kiki Kennedy, κ. Ted Kennedy Jr

Η έκθεση “Aegean Desert” αποτελείται από δύο σκέλη:

– 10 Οκτωβρίου 2019 στην Αθήνα στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης θα παρουσιαστούν 18 φωτογραφίες οι οποίες θα φιλοξενούνται σε μια σκηνή Βεδουίνων (bait al shaar) η οποία δημιουργήθηκε ειδικά για την έκθεση στην αυλή του Μουσείου.

– 20 Νοεμβρίου 2019 στην Ντόχα του Κατάρ θα παρουσιαστούν σε έναν παραδοσιακό αιγαιοπελαγίτικο ανεμόμυλο που θα τοποθετηθεί στο πολιτιστικό ίδρυμα Katara.

Έκθεση Φωτογραφίας "Agean Desert"

κ. Ευανθία Ρεμπούτσικα, Πρίγκιπας Νικόλαος

Η επιμέλεια και των δύο εκθέσεων έχει γίνει από την Μαριλένα Κουτσούκου.

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία την Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2019 όπου παρευρέθηκαν καλεσμένοι από τον χώρο της τέχνης, των γραμμάτων και του πολιτισμού όπως επίσης και από τον επιχειρηματικό και τον ευρύτερο καλλιτεχνικό κόσμο.

Έκθεση Φωτογραφίας "Agean Desert"

κ. Δέσποινα Κατσαρού-Μοσχονά, Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού με την κόρη της (αριστερά)

Διάρκεια έκθεσης: 10 Οκτωβρίου 2019 – 19 Ιανουαρίου 2020

Διεύθυνση: Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, Αγ. Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12, 105 53 Αθήνα

Ώρες λειτουργείας: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 – 18:00

Έκθεση Φωτογραφίας "Agean Desert"

Γιώργος Ντάβλας, Ελίνα Σμπώκου