Maria Tripolitaki Vesper Beauty & Fashion editor

Happy Happy New Year! Καινούργια χρονιά, νέες εκθέσεις μόδας μας περιμένουν σ’ όλο τον κόσμο να τις επισκεφτούμε! Παρακάτω ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσουμε αν βρεθούμε και εμείς σε κάποια από τις μητροπόλεις της μόδας!

 

Balenciaga: Shaping Fashion

Το κορυφαίο βρετανικό μουσείο τέχνης και σχεδίου Victoria and Albert του Λονδίνου θα φιλοξενήσει μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου 2018 το έργο και την κληρονομιά του γνωστού Ισπανού σχεδιαστή Cristóbal Balenciaga. Πάνω από 100 κομμάτια του «κυρίου» της ραπτικής αλλά και των προστατευόμενών του και σύγχρονων σχεδιαστών που συνεχίζουν να δουλεύουν πάνω στην ίδια καινοτόμο παράδοση θα φιγουράρουν στο δωμάτιο 40 του μουσείου καθημερινά. Πρόκειται για μια έκθεση που δεν πρέπει να χάσετε, εφόσον βρίσκεστε στο Λονδίνο αυτή την περίοδο.

Ώρες λειτουργίας:

Καθημερινά: 10.00 – 17.30, Παρασκευή: 10.00 – 21.30

Τιμή εισιτηρίου: £12.00

Gianfranco Ferrè. Under a Different Light: Jewels and Decorations

Το Palazzo Madama του Τορίνου φιλοξενεί μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου 2018 έναν διαφορετικό Gianfranco Ferrè. 200 κοσμήματα του γνωστού Ιταλού σχεδιαστή μόδας θα κάνουν το παγκόσμιο ντεμπούτο τους μέσα από ολόκληρη τη δημιουργική αφήγηση του Ferrè, χάρη στη σημαντική προσφορά του ιδρύματός του. Οι δημιουργίες του περιλαμβάνουν bangles, καρφίτσες, ζώνες, περιδέραια, βραχιόλια και δαχτυλίδια που δημιουργήθηκαν από τη μάρκα Ferrè για να ενισχύσουν και να ολοκληρώσουν τις prêt-à-porter συλλογές των γυναικείων ενδυμάτων από το 1980 έως το 2007, όλα κατασκευασμένα από πέτρες sginy, βαμμένο ξύλο, γυαλί Μουράνο, μαργαριτάρια, κεραμικά και κρύσταλλα Svarowski.

Ώρες Λειτουργίας

Καθημερινά: 10:00 π.μ. – 6:00 μ.μ.

 

 Fashioned from Nature

Μια πολύ ιδιαίτερη έκθεση θα φιλοξενήσει το βρετανικό μουσείο Victoria and Albert του Λονδίνου από τις 21 Απριλίου 2018 μέχρι 27 Ιανουαρίου 2019. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο που διαπραγματεύεται τη περίπλοκη σχέση της μόδας με τη φύση από το 1600 μέχρι και σήμερα. Οι επισκέπτες καλούνται να σκεφτούν τα υλικά της μόδας και την προέλευση των υφασμάτων τους, καθώς η έκθεση θα παρουσιάσει μοντέρνα ενδύματα μαζί με δείγματα φυσικής ιστορίας, καινοτόμα υφάσματα και διαδικασίες βαφής. Είναι σίγουρο πως μια τέτοια έκθεση δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο κανέναν επισκέπτη είτε προέρχεται από το χώρο της μόδας είτε όχι.

Τιμή εισιτηρίου: £12.00

 

Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση κουστουμιών, και όχι μόνο, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (The MET) της Νέας Υόρκης. 150 κομμάτια που δείχνουν την ισχυρή σχέση μεταξύ Καθολικισμού και μόδας θα παρουσιαστούν από το Ινστιτούτο Κοστουμιών του MET. Φορέματα, παλτό, κομμάτια από κοσμήματα και αξεσουάρ από την ντουλάπα μιας Χριστιανής πριγκίπισσας θα εκτίθενται σε τρεις μεγάλους χώρους από τις 10 Μαΐου έως τις 8 Οκτωβρίου 2018. Μάλιστα το Βατικανό θα δανείσει για εκθεσιακούς λόγους 50 κομμάτια από την συλλογή του όπως ακρογωνιαίους λίθους, παπικές ενδυμασίες, κοσμήματα, τιάρες και άλλους εκκλησιαστικούς θησαυρούς από το ιεροφυλάκιο της Καπέλα Σιστίνα, πολλά από τα οποία δεν έχουν βγει ποτέ ξανά έξω από το Βατικανό. Όποιος λοιπόν ενδιαφέρεται να εξετάσει από κοντά πως τα θρησκευτικά έργα με τον Καθολικισμό μπορούν να επηρεάσουν τη μόδα, πρέπει να την επισκεφθεί. Στις 7 Μαΐου πρόκειται μάλιστα να δοθεί ένα πάρτι μέσα στα πλαίσια του ετήσιου gala, όπου οι καλεσμένοι θα πρέπει να εμπνευστούν τα ρούχα τους από εικόνες του Χριστιανισμού, με οικοδέσποινες της βραδιάς τη Rihanna, την Amal Clooney και τη Donatella Versace.

Azzedine Alaïa : The Couturier

Το Design Museum του Λονδίνου θα φιλοξενήσει από τις 10 Μαΐου μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2018 τις υπέροχες δημιουργίες του γνωστού haute couture σχεδιαστή Azzedine Alaïa. Με 35 χρόνια υψηλής ραπτικής και έμφαση στα πρωτοποριακά υλικά, θα παρουσιαστούν 60 κομμάτια γυναικείας φόρμας που είχε επιλέξει προσωπικά ο Monsieur Alaïa και ο Mark Wilson. Μέσα από αυτές τις δημιουργίες ο επισκέπτης θα μπορέσει να ανακαλύψει στην κυριολεξία την μαεστρία της κοπτικής, της ραπτικής, της εφαρμογής, της καινοτόμου φόρμας και των υλικών.  Η έκθεση θα συμπεριλαμβάνει επίσης ειδικά αρχιτεκτονικά στοιχεία/κομμάτια από κορυφαίους καλλιτέχνες και σχεδιαστές με τους οποίους ο Alaïa διατήρησε έναν μακροχρόνιο δημιουργικό διάλογο, όπως τους Ronan & Erwan Bouroullec, τον Konstantin Grcic, τον Marc Newson, τον Kris Ruhs και την Tatiana Trouvé.

Frida Kahlo: Making Her Self Up

Το είδωλο του Μεξικού και όλου του κόσμου, η θρυλική καλλιτέχνης Frida Kahlo θα φιλοξενηθεί στη Gallery 38 του βρετανικού μουσείου Victoria and Albert από τις 16 Ιουνίου μέχρι τις 4 Νοεμβρίου 2018. Οι επισκέπτες θα ζήσουν μια αξέχαστη εμπειρία καθώς θα παρουσιαστεί μια εκπληκτική συλλογή των προσωπικών της αντικειμένων αλλά και των ενδυμάτων της. Πρόκειται για μια συλλογή που παρέμεινε για 50 χρόνια μετά το θάνατο της Kahlo κλειδωμένη στο Μεξικό και τώρα ήρθε η ώρα να εκτεθεί εκτός συνόρων.