….κι όμως και οι τσάντες έχουν τα μουσεία τους! Το απόλυτο γυναικείο αξεσουάρ, αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας, έχει και αυτό την ιστορία του, όχι μόνο στο χώρο της μόδας, αλλά και της ζωής, τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών, από τον 16ο αιώνα. Όταν ακόμα στα ρούχα δεν υπήρχαν τσέπες, αλλά υπήρχε η ανάγκη της μεταφοράς κλειδιών, κερμάτων, αλλά και υλικών ραπτικής, άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες τσάντες, που αν και θύμιζαν περισσότερο πορτοφόλια, κατασκευάζονταν κυρίως από δέρμα και τις κρέμαγαν κάτω από τα ρούχα τους. Για τους άνδρες, σύντομα η ιδέα της τσάντας άρχισε να εξαλείφεται, λόγω της ανακάλυψης των τσεπών στα παντελόνια, αλλά από την πλευρά της γυναίκας, με την αλλαγή της μόδας στον τομέα της ένδυσης, ξεκίνησε η ανάγκη για ‘’εξωτερικές’’ τσάντες όπου σιγά-σιγά αρχίζουν να αποκτούν σχέδια, διακοσμητικά, αλλά και μεγαλύτερο μέγεθος, καλύπτοντας τις ανάγκες της κάθε εποχής και πλέον και της μόδας.

Σίγουρα όμως, τα τρία μεγαλύτερα μουσεία της γυναικείας τσάντας, με εκθέματα που μας ταξιδεύουν ανά τους αιώνες, έχουν να μας πουν πολλά περισσότερα…

Πρώτος σταθμός Amsterdam: Hendrikje Museum of Bags and Purses

Focus on the important museums of Amsterdam

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Maria Sánchez-Paus Gustafsson (@mariasanchezpaus) στις

Το Hendrikje Museum of Bags and Purses, εντάσσεται στα 10 μεγαλύτερα μουσεία μόδας του κόσμου αλλά και το μεγαλύτερο μουσείο τσάντας, πορτοφολιού και βαλίτσας.

Η ιδέα ξεκίνησε από τον Hendrikje Ivo, περίπου πριν από 30χρόνια, αγοράζοντας μία μικρή τσάντα-αντίκα από ταρταρούγα με ένθετο φίλντισι, που χρονολογείται από το 1820. Έτσι πυροδοτήθηκε το ενδιαφέρον του για την ιστορία της τσάντας και το πρώτο του απόκτημα, αποτέλεσε και το πρώτο έκθεμα του μουσείου.

Ο Hendrikje Ivo, μαζί με την σύζυγό του Heinz, μετά από χρόνια, κατάφερε να συλλέξει πάνω από 3000 τσάντες και έτσι δημιούργησε και τον πρώτο εκθεσιακό χώρο, όπου αρχικά ήταν δύο αίθουσες σε μία βίλα στο Amstelveen, προκειμένου να γίνουν γνωστές και στο ευρύτερο κοινό. Σιγά-σιγά, όμως, η συλλογή τσαντών και πορτοφολιών ολοένα και αυξανόταν, έτσι προέκυψε και η ανάγκη για μεγαλύτερο χώρο και από το 2007, το μουσείο πλέον, στεγάζεται σε ένα κτίριο του 17ου αιώνα στο Herengracht, στο πιο διάσημο κανάλι του Amsterdam. Σκοπός της συλλογής ήταν, όχι μόνο η ιστορία πίσω από κάθε τσάντα, αλλά και η ποιότητα, όπως τα ιδιαίτερα υλικά και οι κατασκευαστικές τεχνικές. Έτσι, μπορεί να δει κανείς , από μια δερμάτινη θήκη ,από δέρμα κατσίκας του 16ου αιώνα, που την έδεναν με συνδετήρες από σίδερο στη ζώνη τους οι άνδρες, μέχρι και συλλεκτικές τσάντες από Chanel, Gianni Versace, Hermės και άλλους.

Museum of Bags and Purses. Amsterdam , beautiful and inspirational pieces from the past. #Babashdesign #Handbags #Purses #Travel #Amsterdam #Lifestyle #Bohochic #Girlsbestfriends

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vanessa Garcia-Agulló (@babashdesign) στις

#bags #museum #amsterdam #iamsterdam #iamdutchandlivingintheuk

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ad Bakker (@ad.bakker) στις

Δεύτερος σταθμός Seoul: Simone Handbag Museum

@ . 가로수길에 위치하고 있는 거대한 가방 모양의 건물, 혹시 보셨나요? . 세계 최초 핸드백 박물관이자 <뉴욕타임스> 가 ‘서울에 간다면 반드시 들러야 할 곳’으로 선정한 이 곳은 바로 ‘백스테이지’(Bagstage)입니다. . ‘백스테이지’는 핸드백 제조업체로 잘 알려진 ‘시몬느’가 만든 복합문화 공간으로, 핸드백을 본뜬 외관을 비롯하여 핸드백을 테마로 한 공간들이 구성되어 있습니다. . 핸드백의 500년 역사를 한 눈에 볼 수 있는 박물관(3~4F)과 핸드백의 현재를 보여주는 0914(공구일사,1~2F)매장, 가방의 재료, 가죽을 판매하는 가죽소재 시장과 공방이 함께하고 있습니다.(-3~-4F) 마지막으로 뮤지엄 카페와 샵에는 맛있는 커피와 다양한 아트 상품이 준비되어 있답니다 🙂 . . 그 중 핸드백의 역사와 귀중한 소장품을 선보이는 ‘시몬느 핸드백 박물관’은 시대별 가방의 변천사와 그 역사를 살펴볼 수 있는데요~ . 다들 궁금하지 않으신가요? . . 자세한 내용은 인스타그램 프로필과 페이스북 계정을 참고해주세요:) . #시몬느#Simone#시몬느핸드백박물관#SimoneHandbagMuseum #museum#박물관#전시회#exhibition#핸드백#handbag#bag#bagdesign#inspiration#0914#공구일사#백스테이지#bagstage#가죽#가죽공예#가죽공방#공예#craft#leather#leathercraft#가로수길#가로수길데이트#서울데이트#seoul#소통#맞팔

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 시몬느 핸드백 박물관 (@simonehandbagmuseum) στις

Το Simone Handbag Museum, είναι ένα ακόμα μουσείο που μπορεί κανείς να συναντήσει πάνω από 300 τσάντες-εκθέματα που χρονολογούνται από το 1550 μέχρι σήμερα. Το εντυπωσιακό πενταόροφο κτίριο σε σχήμα τσάντας, κατασκευασμένο από τούβλο και γυαλί, άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό στις 19 Ιουλίου 2012 στην περιοχή Gangnam της Σεούλ, στη Νότια Κορέα.

Εμπνευστής της συλλογής είναι ο Kenny Park, διευθύνοντας σύμβουλος της εταιρείας τσαντών Simone Handbags και την συλλογή επιμελήθηκε η καθηγήτρια μόδας και μουσειολογίας του London College of Fashion, Judith Clark. Οι τσάντες, με συνολικό κόστος που ξεπερνά το ενάμιση εκατομμύριο δολάρια , στην πλειοψηφία τους είναι Ευρωπαϊκής προέλευσης, που χρονολογούνται από το 1550, με εξαίρεση μερικές σύγχρονες τσάντες από τις Η.Π.Α.

Ακόμα, μπορεί κανείς να συναντήσει και ειδικά εργαστήρια κατασκευής τσάντας, αλλά και να προμηθευτεί υλικά για την κατασκευή τους.

Exhibition graphics for @simonehandbagmuseum in Seoul, South Korea, dedicated to the history of handbags

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Charlie Smith Design (@charliesmithdesign) στις

The DIY room at the #simonehandbagmuseum is lit 🔥 exotic pelts and hides🐊🐆🐃🐕. They let you craft some dope ass shit.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @kicksnklouds στις

Τρίτος σταθμός Tokyo: World Bags and Luggage Museum

Ο ιδρυτής Ryusaku Shinkawa, ιδιοκτήτης της εταιρείας ACE Bag Co. , με αφορμή ενός ταξιδιού του στη Γερμανία το 1958, σε μουσείο δερμάτινων ειδών, θέλησε να ξεκινήσει μία διαφορετική συλλογή από τσάντες, καθώς από τα όσα  εκθέματα δερμάτινων ειδών υπήρχαν μόνο τα 10 ήταν τσάντες, οι οποίες ήταν και τα πρώτα αποκτήματα της συλλογής του, επιστρέφοντας στην Ιαπωνία. Έτσι ξεκίνησε και η περαιτέρω αναζήτηση τσαντών απ’ όλο τον κόσμο θέλοντας να μάθουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι την κουλτούρα και τα έθιμα των τσαντών σε διάφορες χώρες.

Πλέον το World Bags and Luggage Museum φιλοξενεί περίπου 550 τσάντες , συλλέγοντας τες από πάνω από 50χώρες. Τσάντες από ιδιαίτερα και σπάνια υλικά όπως από δέρμα βατράχου, ελέφαντα, καρχαρία, χελιού αλλά ακόμα και την ‘’τσάντα’’ που χρησιμοποίησαν στο Apollo 11, προκειμένου να συλλέξουν πέτρες από το φεγγάρι.

01_BagsandLuggageM_11_2017                                                  02_BagsandLuggageM_11_2017

Photos Source : acejpn.com

Οι τσάντες, είτε ανατρέχοντας ανά τους αιώνες, είτε οι σύγχρονες που πλέον είναι μέρος της μόδας, εξακολουθούν να εξυπηρετούν την όποια ανάγκη μεταφοράς αντικειμένων και σίγουρα, η κάθε μία από αυτές έχει να πει την δική της ιστορία πάνω στο θέμα της μεταφοράς προσωπικών ειδών της γυναικείας καθημερινότητας!