….κι όμως και οι τσάντες έχουν τα μουσεία τους! Το απόλυτο γυναικείο αξεσουάρ, αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας, έχει και αυτό την ιστορία του, όχι μόνο στο χώρο της μόδας, αλλά και της ζωής, τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών, από τον 16ο αιώνα. Όταν ακόμα στα ρούχα δεν υπήρχαν τσέπες, αλλά υπήρχε η ανάγκη της μεταφοράς κλειδιών, κερμάτων, αλλά και υλικών ραπτικής, άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες τσάντες, που αν και θύμιζαν περισσότερο πορτοφόλια, κατασκευάζονταν κυρίως από δέρμα και τις κρέμαγαν κάτω από τα ρούχα τους. Για τους άνδρες, σύντομα η ιδέα της τσάντας άρχισε να εξαλείφεται, λόγω της ανακάλυψης των τσεπών στα παντελόνια, αλλά από την πλευρά της γυναίκας, με την αλλαγή της μόδας στον τομέα της ένδυσης, ξεκίνησε η ανάγκη για ‘’εξωτερικές’’ τσάντες όπου σιγά-σιγά αρχίζουν να αποκτούν σχέδια, διακοσμητικά, αλλά και μεγαλύτερο μέγεθος, καλύπτοντας τις ανάγκες της κάθε εποχής και πλέον και της μόδας.
Σίγουρα όμως, τα τρία μεγαλύτερα μουσεία της γυναικείας τσάντας, με εκθέματα που μας ταξιδεύουν ανά τους αιώνες, έχουν να μας πουν πολλά περισσότερα…
Πρώτος σταθμός Amsterdam: Hendrikje Museum of Bags and Purses
Το Hendrikje Museum of Bags and Purses, εντάσσεται στα 10 μεγαλύτερα μουσεία μόδας του κόσμου αλλά και το μεγαλύτερο μουσείο τσάντας, πορτοφολιού και βαλίτσας.
Η ιδέα ξεκίνησε από τον Hendrikje Ivo, περίπου πριν από 30χρόνια, αγοράζοντας μία μικρή τσάντα-αντίκα από ταρταρούγα με ένθετο φίλντισι, που χρονολογείται από το 1820. Έτσι πυροδοτήθηκε το ενδιαφέρον του για την ιστορία της τσάντας και το πρώτο του απόκτημα, αποτέλεσε και το πρώτο έκθεμα του μουσείου.
Ο Hendrikje Ivo, μαζί με την σύζυγό του Heinz, μετά από χρόνια, κατάφερε να συλλέξει πάνω από 3000 τσάντες και έτσι δημιούργησε και τον πρώτο εκθεσιακό χώρο, όπου αρχικά ήταν δύο αίθουσες σε μία βίλα στο Amstelveen, προκειμένου να γίνουν γνωστές και στο ευρύτερο κοινό. Σιγά-σιγά, όμως, η συλλογή τσαντών και πορτοφολιών ολοένα και αυξανόταν, έτσι προέκυψε και η ανάγκη για μεγαλύτερο χώρο και από το 2007, το μουσείο πλέον, στεγάζεται σε ένα κτίριο του 17ου αιώνα στο Herengracht, στο πιο διάσημο κανάλι του Amsterdam. Σκοπός της συλλογής ήταν, όχι μόνο η ιστορία πίσω από κάθε τσάντα, αλλά και η ποιότητα, όπως τα ιδιαίτερα υλικά και οι κατασκευαστικές τεχνικές. Έτσι, μπορεί να δει κανείς , από μια δερμάτινη θήκη ,από δέρμα κατσίκας του 16ου αιώνα, που την έδεναν με συνδετήρες από σίδερο στη ζώνη τους οι άνδρες, μέχρι και συλλεκτικές τσάντες από Chanel, Gianni Versace, Hermės και άλλους.
Δεύτερος σταθμός Seoul: Simone Handbag Museum
Το Simone Handbag Museum, είναι ένα ακόμα μουσείο που μπορεί κανείς να συναντήσει πάνω από 300 τσάντες-εκθέματα που χρονολογούνται από το 1550 μέχρι σήμερα. Το εντυπωσιακό πενταόροφο κτίριο σε σχήμα τσάντας, κατασκευασμένο από τούβλο και γυαλί, άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό στις 19 Ιουλίου 2012 στην περιοχή Gangnam της Σεούλ, στη Νότια Κορέα.
Εμπνευστής της συλλογής είναι ο Kenny Park, διευθύνοντας σύμβουλος της εταιρείας τσαντών Simone Handbags και την συλλογή επιμελήθηκε η καθηγήτρια μόδας και μουσειολογίας του London College of Fashion, Judith Clark. Οι τσάντες, με συνολικό κόστος που ξεπερνά το ενάμιση εκατομμύριο δολάρια , στην πλειοψηφία τους είναι Ευρωπαϊκής προέλευσης, που χρονολογούνται από το 1550, με εξαίρεση μερικές σύγχρονες τσάντες από τις Η.Π.Α.
Ακόμα, μπορεί κανείς να συναντήσει και ειδικά εργαστήρια κατασκευής τσάντας, αλλά και να προμηθευτεί υλικά για την κατασκευή τους.
Τρίτος σταθμός Tokyo: World Bags and Luggage Museum
Ο ιδρυτής Ryusaku Shinkawa, ιδιοκτήτης της εταιρείας ACE Bag Co. , με αφορμή ενός ταξιδιού του στη Γερμανία το 1958, σε μουσείο δερμάτινων ειδών, θέλησε να ξεκινήσει μία διαφορετική συλλογή από τσάντες, καθώς από τα όσα εκθέματα δερμάτινων ειδών υπήρχαν μόνο τα 10 ήταν τσάντες, οι οποίες ήταν και τα πρώτα αποκτήματα της συλλογής του, επιστρέφοντας στην Ιαπωνία. Έτσι ξεκίνησε και η περαιτέρω αναζήτηση τσαντών απ’ όλο τον κόσμο θέλοντας να μάθουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι την κουλτούρα και τα έθιμα των τσαντών σε διάφορες χώρες.
Πλέον το World Bags and Luggage Museum φιλοξενεί περίπου 550 τσάντες , συλλέγοντας τες από πάνω από 50χώρες. Τσάντες από ιδιαίτερα και σπάνια υλικά όπως από δέρμα βατράχου, ελέφαντα, καρχαρία, χελιού αλλά ακόμα και την ‘’τσάντα’’ που χρησιμοποίησαν στο Apollo 11, προκειμένου να συλλέξουν πέτρες από το φεγγάρι.
Photos Source : acejpn.com
Οι τσάντες, είτε ανατρέχοντας ανά τους αιώνες, είτε οι σύγχρονες που πλέον είναι μέρος της μόδας, εξακολουθούν να εξυπηρετούν την όποια ανάγκη μεταφοράς αντικειμένων και σίγουρα, η κάθε μία από αυτές έχει να πει την δική της ιστορία πάνω στο θέμα της μεταφοράς προσωπικών ειδών της γυναικείας καθημερινότητας!
Leave a reply