Είναι δώδεκα και τέταρτο το μεσημέρι και περιμένω τον ταλαντούχο σχεδιαστή μόδας Ντέμη Αρανιάδη σε ένα καφέ στην πολυσύχναστη οδό Ζεύξιδος στη Θεσσαλονίκη. Έχει αργήσει λιγάκι στο ραντεβού μας, πράγμα αναμενόμενο για έναν καλλιτέχνη, αλλά και βολικό για μένα, γιατί επαναδιατυπώνω κάποιες ερωτήσεις, που έχω ετοιμάσει για τη συνέντευξη μας!

Όταν ήρθε, η εικόνα του μου θύμισε παραμυθένιο ξωτικό! Και για να είμαι ακριβής ένα σύγχρονο ξωτικό, που ζει το παραμύθι του στο τσιμεντένιο άστυ! Στη πορεία της συνέντευξης, που ήταν περισσότερο ένα ταξίδι κατά τον Ντέμη, όπου γνωρίσαμε ο ένας τον άλλον, συνειδητοποίησα, ότι έχω να κάνω με ένα αυτόφωτο πνεύμα, αντιφατικό και με πολλές ευαισθησίες, τα βασικά χαρακτηριστικά ενός αυθεντικού καλλιτέχνη δηλαδή!

demis-araniadis-interview-2016 VESPER gr Magazine

Ντυμένος στα μαύρα, με μια δόση ροκ και 80s, με piercing στο πρόσωπο, με πολλά και ιδιαίτερα αξεσουάρ και ατίθασα μαλλιά με ξανθές ανταύγειες, ξεχωρίζει και του αρέσει αυτό, το επιδιώκει! Το στυλ του είναι βιωματικό, αλλάζει και εξελίσσεται συνέχεια, τόσο εσωτερικά, όσο και εμφανισιακά.  Όπως λέει και ο ίδιος ο κόσμος δε πρέπει να φοβάται, να κάνει αυτό που αγαπάει και να είναι αυτός που είναι. Μου φέρνει ως παράδειγμα τη Coco Chanel, η προσωπικότητα της οποίας τον εξιτάρει, για αυτά που πρέσβευε και κατόρθωσε. Θέλει να αλλάξει πολλά πράγματα στη κοινωνία, θέλει να δει τον κόσμο πιο ελεύθερο και πιο ευτυχισμένο. Πιστεύει, ότι η ευτυχία είναι πολύ δύσκολη, ειδικά η ευτυχία που κρύβεται μέσα στα απλά πράγματα.

Δίνει μεγάλη βάση στα βιώματα του, στις αξίες που έχει πάρει, αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί, να εξελίσσεται έχοντας τις κεραίες του ορθάνοιχτες σε κάθε τι που διαδραματίζεται γύρω του και δε σταματά ποτέ, να κάνει ταξίδια μυαλού και εαυτού, είτε μόνος του, είτε μαζί με άλλους ανθρώπους! Τον πέτυχα στη φάση, που οραματίζεται τη καλοκαιρινή του συλλογή και αρχικά μαζεύει τα ερεθίσματα, που θα τον εμπνεύσουν και θα τον οδηγήσουν στη δημιουργία.

demis-araniadis-interview-2016 VESPER gr Magazine

«Όπου υπάρχει συννεφιά υπάρχει και ήλιος, αυτό να μη το ξεχνάμε!» μου είπε αφού μου είχε εξηγήσει προηγουμένως, ότι έχει περάσει αρκετές δυσκολίες στη ζωή του, αλλά δε τις φοβάται, γιατί οι δυσκολίες αλλάζουν τον άνθρωπο και τον δυναμώνουν. Αρχικά σκέφτηκα, ότι ίσως αυτός είναι ένας λόγος, που δείχνει μια προτίμηση στο μαύρο χρώμα, αλλά τελικά μια ιστορία που μοιράστηκε μαζί μου με διέψευσε ευχάριστα! Κάποτε, λέει, κάποιος του είχε πει, ότι μέσα στο μαύρο υπάρχουν και άλλα χρώματα, ότι αυτός που θα διαπεράσει την επιφάνεια του μαύρου, θα μπορέσει, να διακρίνει και τη πολυχρωμία του. Είναι ένα χρώμα με βάθος. Πως λοιπόν, να μη θεωρεί νόμο η κάθε γυναίκα να έχει απαραιτήτως ένα μαύρο φόρεμα στη ντουλάπα της!

Παράλληλα ασχολείται με διάφορα στιλιστικά project και editorials πιο πολύ σαν χόμπι και σε καμία περίπτωση δε θεωρεί τον εαυτό του στυλίστα. Πιστεύει, ότι έχει γεννηθεί σχεδιαστής μόδας, αγαπά πολύ τη δουλειά του και δεν την αλλάζει με τίποτα άλλο.

Αν τον πετύχετε έξω, να τον κεράσετε μια μαργαρίτα, είναι το αγαπημένο του ποτό και ίσως αν σας συμπαθήσει, να σας πάρει μαζί του σε ένα αστρικό ταξίδι, όπως αποκαλεί χαρακτηριστικά τις γνωριμίες του ή να σας προσκαλέσει για ένα γεύμα με λάχανο και κρέας της γιαγιάς! Συντροφιά σας θα έχετε τα δύο σκυλάκια του τη Μπέλα και τη Μπεμπούλα, που τους έχει μεγάλη αδυναμία!

Όταν έφυγα, ένιωσα γεμάτη αισιοδοξία για το μέλλον! Και αυτό γιατί μόλις είχα γνωρίσει ένα νέο άνθρωπο, μόλις 25 χρόνων, με στόφα καλλιτέχνη και γενναία ψυχή, έτοιμος να βγάλει φτερά και να πετάξει, ένα χαρισματικό και ελεύθερο πνεύμα, που έχει μια και μόνο πρόθεση: να προσφέρει στο κόσμο και τη κοινωνία, μέσω της τέχνης του, τον εαυτό του! Και αν αυτό δεν είναι μαγεία, τι είναι;

Ντέμη διαθέτεις μεγάλη ευχέρεια στο να μεταφράζεις ένα concept σε καλαίσθητο και καλοφτιαγμένο ρούχο. Συνήθως αυτή την ωριμότητα την συναντάμε σε δημιουργούς μεγαλύτερης ηλικίας.  Πόσο σε έχει υποστηρίξει το προσωπικό σου background, να αναπτύξεις αυτή την ικανότητα;

Δεν με έχει υποστηρίξει κανένας, όπως θα ήθελα να με έχει υποστηρίξει. Όλη αυτή η ικανότητα βγαίνει ξεκάθαρα από μέσα μου, είναι κάτι έμφυτο να δημιουργώ το ρούχο, που θέλω να δημιουργώ. Στο οικογενειακό μου περιβάλλον δεν είχα καμία επιρροή, αυτό που είμαι το κατάφερα μόνος μου. Ήμουν 7 χρόνων όταν πήρα μια κλωστή και μια βελόνα, έραψα μια χαρτοπετσέτα και έφτιαξα μια φούστα! Δε ψάχτηκα ποτέ για το τι θα κάνω σαν επάγγελμα, το ήξερα από πάντα. Η μόδα είναι η ζωή μου, ζω για αυτή.

demis-araniadis-interview-2016 VESPER gr Magazine

 

Photography : YourPhotoPros.gr

Ποια είναι στην Ελλάδα τα θετικά για έναν δημιουργό, που εκφράζεται και επιχειρεί στο χώρο της μόδας και ποια αυτά που θα ήθελες να είναι διαφορετικά;

Θεωρώ ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Έχουν προκύψει κάποιες νέες ευκαιρίες μέσα από την κρίση, για να μπορέσει ένας σχεδιαστής, να δημιουργήσει και να εκφραστεί, αλλά και πάλι υπάρχουν πολλές δυσκολίες, για να μπορέσεις τελικά, να πετύχεις κάτι τέτοιο. Η κρίση, η οικονομία, όλη αυτή η ανισορροπία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο κόσμο, επηρεάζει το σχεδιαστή, ο οποίος αλληλοεπιδρά με καθετί που συμβαίνει στη κοινωνία. Το βασικότερο όλων όμως είναι ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν οι βάσεις για να δημιουργήσεις μόδα, δεν υπάρχει σχετική παιδεία.

Ποιο στάδιο σου αρέσει περισσότερο στη δημιουργία ενός ρούχου; Το σχεδιαστικό και πιο ελεύθερο στάδιο ή το πιο συγκεκριμένο κατασκευαστικό;

Νομίζω είναι δύο διαφορετικά πράγματα αυτό που με ρωτάς. Γιατί όταν δημιουργείς ελεύθερα μπορείς να φτιάξεις ό,τι θέλεις, χωρίς να έχεις στο μυαλό σου πως πρέπει, να πουληθεί, αν θα είναι κάτι εμπορικό ή αν θα είναι φορέσιμο. Στο κατασκευαστικό στάδιο από την άλλη ξέρεις ότι αυτό που θα φτιάξεις πρέπει να είναι εμπορικό, να αφουγκραστείς τη κοινωνία, έτσι ώστε να δεις τι μπορεί να φορεθεί και τι όχι και ύστερα να το προωθήσεις. Δηλαδή το ένα στάδιο συμπληρώνει το άλλο και είναι εξίσου σημαντικά σε μια δημιουργία.

demis-araniadis-interview-2016 VESPER gr Magazine

Τι είναι αυτό, που σε έχει κάνει να επικεντρωθείς στη γυναίκα; Πιστεύεις, ότι στο μέλλον θα σε ενδιέφερε, να δημιουργήσεις και για άντρες;

Έχω μπει στη διαδικασία, να δημιουργήσω αντρική συλλογή, όπως πέρυσι το χειμώνα με τη συλλογή Men Collection F/W 2015/16 και είναι ένα project, που θα συνεχίσω. Όμως αγαπάω περισσότερο τη γυναίκα και γι’ αυτό δημιουργώ πρωτίστως για εκείνη. Πιο πολύ από το χειροκρότημα στα fashion show μου αρέσει όταν έρθει μια γυναίκα, που έχει αγοράσει ένα ρούχο μου και μου πει, ότι είναι το τυχερό της ρούχο, κάτι που μου έχει συμβεί στη πραγματικότητα! Αυτό το θεωρώ επιτυχία. Κάτι που έχουν ξεχάσει πολλοί σχεδιαστές… έχουν ξεχάσει, γιατί δημιουργούνε, γιατί υπάρχει αυτό το επάγγελμα, γιατί κάνουμε ό,τι κάνουμε. Τις ντύνουμε τις γυναίκες, τις ντύνουμε, όσο καλύτερα μπορούμε. Η γυναίκα δεν είναι κρεμάστρα, πάνω στην οποία κρεμάμε ένα ρούχο! Η γυναίκα πρέπει, να νιώθει γυναίκα, όταν τη ντύνουμε, αυτό είναι το νόημα!

Η εμφάνιση της drag queen Queen V στο Athens Exclusive Designers Week 2015 αιφνιδίασε αρχικά αλλά τελικά έκλεψε την παράσταση. Πώς πήρες αυτή την απόφαση να συμπεριληφθεί στο show?

Δημιουργώ, έχοντας στο μυαλό μου τη κάθε γυναίκα, τον κάθε άνθρωπο, που πιστεύει ότι είναι διαφορετικός, που αγαπάει τη θηλυκή του πλευρά και νιώθει μέσα του γυναίκα, δημιουργώ, για όσους έχουν προσωπικότητα και τολμάνε. Γι’ αυτό το λόγο επέλεξα την Queen V να περπατήσει στο show μου, γιατί αντιπροσωπεύει τη διαφορετικότητα, αλλά και τη θηλυκότητα.

demis-araniadis-interview-2016 VESPER gr Magazine

Όταν δημιουργείς, τα κίνητρα σου είναι καθαρά αισθητικά; ή αισθάνεσαι ότι μέσα από τη δουλειά σου κάνεις και κάποιο προσωπικό/κοινωνικό statement; Αν ναι, ποιο είναι αυτό;

Μέσα από τη δουλειά μου εκφράζω πάντα τη δική μου αισθητική, τη δική μου προσωπικότητα και το πώς βλέπω εγώ τα πράγματα στο κόσμο, με τη δική μου μάτια. Αυτό που θα ήθελα να περάσω στον κόσμο είναι πως η απλότητα είναι σπάνια. Και αν καταφέρει ο κόσμος να καταλάβει τη γοητεία που έχει η απλότητα, θα καταλάβει πως είναι και ο έρωτας. Είναι σπάνιο θεωρώ να είσαι απλός και αληθινός, ειδικά στις μέρες μας. Γι΄αυτό και τα ρούχα, που σχεδιάζω είναι minimal.

demis-araniadis-interview-2016 VESPER gr Magazine

Σε αρκετές δημιουργίες σου είναι εμφανής ο ερωτισμός. Είναι εξίσου σημαντικός και στη προσωπική σου ζωή ή είναι κάτι που επιλέγεις να το εκφράζεις μέσα από τη δουλειά σου;

Θεωρώ πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μου την ερωτική μου ζωή. Είναι αυτό που μου δίνει δύναμη, έμπνευση, για να μπορώ, να δημιουργώ. Για να καταλάβεις δεν υπάρχει πιο αγαπημένη μυρωδιά για μένα από τη μυρωδιά του ανθρώπου με τον οποίο είμαι ερωτευμένος. Θεωρώ πως είμαι ένας ερωτικός άνθρωπος, κάτι που προσπαθώ να το βγάζω στα ρούχα μου, για να μπορεί κάθε γυναίκα να νιώθει, όμορφη, σέξι και επιθυμητή.

demis-araniadis-interview-2016 VESPER gr Magazine

Αν είχες την ευκαιρία, να ζήσεις σε μια διαφορετική εποχή μόδας, ποια θα διάλεγες;

Θα διάλεγα τη δεκαετία του ’80, γιατί υπήρχε τρέλα! Σε όλα τα επίπεδα, κοινωνικά, στιλιστικά, ο κόσμος ήταν πιο ανοιχτός, να πειραματιστεί, να δοκιμάσει.

Πως αποφορτίζεσαι μετά από μια δύσκολη ημέρα;

Μουσική! Με μια προτίμηση στα 80s, αλλά και στη κλασσική μουσική. Η σύγχρονη μουσική δεν με εκφράζει ιδιαίτερα, πιστεύω, ότι έχει χάσει την ουσία. Επίσης μου αρέσει να χαλαρώνω με τον άνθρωπο μου, αλλά και να πηγαίνω μόνος μου για καφέ!

Που μπορούμε να βρούμε τις δημιουργίες σου;

Μέσα από τη σελίδα μου στο facebook , αλλά και στη Θεσσαλονίκη σε επιλεγμένα καταστήματα, όπως το Αχούρι στη Καλαμαριά και στο Prive στη Τσιμισκή και πολύ σύντομα και σε άλλα καταστήματα.

demis-araniadis-interview-2016 VESPER gr Magazine

Μια ευχή και ένας προσωπικός στόχος για το 2016!

Η ευχή μου θα είναι γενικότερη και όχι προσωπική! Εύχομαι σε όλους τους ανθρώπους, να πάνε καλά τα πράγματα και να υπάρχει πάνω απ΄όλα υγεία, χαμόγελο και ευτυχία και να έχουν όλοι έναν άνθρωπο, να τους αγαπάει.

Author

Ελλίνα Στυλιάδου
Fashion Editor
Facebook Page : Ellina’s Stylish Journal