Konstantina Panopoulou - vesper lifestyle editorΗ γειτονιά του Ψυρή είναι ίσως μια από τις παλαιότερες και πιο ιστορικές συνοικίες της Αθήνας. Εκεί θα βρεις την Μιαούλη, με τα ναργιλάδικα γεμάτα φοιτητόκοσμο, την Αγίων Αναργύρων, με τα εναλλακτικά μπαρ και την Αισχύλου, με τα παραδοσιακά ταβερνεία, τα κουτούκια και φυσικά τα Σερμπέτια!

Τα σερμπέτια στου Ψυρή είναι ένα ζαχαροπλαστείο που μοσχοβολάει ζάχαρη, κανέλα και σοκολάτα. Οι μυρωδιές πλημμυρίζουν τον αέρα καθώς πλησιάζεις και μπαίνεις στο μικρό αλλά όμορφο μαγαζάκι. Με το που περάσεις το κατώφλι, μεταφέρεσαι αναπόφευκτα σε μία άλλη εποχή.

Λίγο με τα καδράκια από την εποχή του ‘50, λίγο με την μουσική και κυρίως με τη βιτρίνα με τα γλυκά και τα χαμογελαστά πρόσωπα, τα σερμπέτια σού ψιθυρίζουν πως εδώ θα βρεις μόνο κάτι γνήσιο και αυθεντικό.

 

picked (10)

Όταν τα επισκεφτήκαμε, είχαμε ήδη ακούσει τα καλύτερα. Μπήκαμε στο μαγαζί ένα δροσερό απόγευμα με την κολλητή μου, όπου μας καλωσόρισε ο ιδιοκτήτης, ο Αντρέας. Αφού μας κέρασε καφεδάκι και σπιτική λεμονάδα, μας είπε όλη την ιστορία του ζαχαροπλαστείου.

picked (1)

Το μαγαζί άνηκε στον πεθερό του, τον Αντώνη Κατσικάρη, γέννημα θρέμμα ψυριώτη, ο οποίος είχε ιδιαίτερη αγάπη για την περιοχή, το παραδοσιακό στυλ της παλαιάς Αθήνας και τα γλυκά. Έτσι, 20 χρόνια πριν αποφάσισε να ανοίξει ένα παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο με κλασικά γλυκά, όπως το αθάνατο μωσαϊκό, τον μυρωδάτο μπακλαβά και το πολυαγαπημένο γαλακτομπούρεκο. Σήμερα, το μαγαζί έχει περάσει στα χέρια της κόρης του και του άντρα της, του Αντρέα. Περνώντας τα χρόνια,  πρόσθεσαν και πιο «μοντέρνες» γλυκές δημιουργίες, όπως μπανανάτο, κέικ καρότου, cheesecake, φτάνοντας τις 50 διαφορετικές συνταγές στο ενεργητικό τους!

picked (9)

Μετά από το καλωσόρισμα και την κουβέντα, είχε έρθει η ώρα της κρίσης. Έπρεπε να παραγγείλω!

picked (5)

Χρειάστηκα να ακούσω τη ξενάγηση στη μεγάλη βιτρίνα δυο φορές και αρκετή ώρα για να αποφασίσω τι θα πάρω. Ο σερβιτόρος-ξεναγός, άριστα διαβασμένος και κατηρτισμένος, ήταν έτοιμος να μου λύσει κάθε απορία και να απαντήσει σε κάθε μου ερώτηση ή να προτείνει συνδυασμούς γεύσεων.

picked (12)

Αφού αποφασίσαμε, καθίσαμε σε ένα τραπεζάκι έξω. Το σκηνικό ήταν βγαλμένο από φιλμ του ’60: τα παραδοσιακά σιδερένια τραπεζάκια, οι ψάθινες καρέκλες και οι παρέες που περνούσαν αμέριμνες, και κάθονταν είτε για ένα γλυκό, είτε  για βραδινό στα κουτούκια απέναντι. Ο ήλιος είχε αρχίσει να πέφτει. Δεν μπορούσα παρά να σκεφτώ πως τελικά η Αθήνα του τότε ζει σε τέτοιες γειτονιές. Αρκεί να την ψάξεις.

Εγώ πάντως την βρήκα στην πρώτη πιρουνιά από το κιουνεφέ μου.

Ζεστό, σιροπιαστό κανταΐφι με λαχταριστή γέμιση τυριού μασκαρπόνε, όχι αλμυρή αλλά ούτε και γλυκιά, ό,τι πρέπει για να με κάνει να αναρωτηθώ γιατί δεν το είχα ανακαλύψει νωρίτερα (8,00€). Το παγωτό καϊμάκι που το σκέπαζε με κέρδισε από τη πρώτη κουταλιά, καθώς ήταν αληθινό, πλούσιο στη γεύση, αλλά ελαφρύ, παρ’ όλη τη τεράστια ποσότητα. Η δροσιά του ερχόταν σε αντίθεση με το ζεστό γλυκό κάνοντας τον ουρανίσκο να αλαλιάσει «αλληλούια»!

Το δε πολίτικο ήταν άλλο πράμα. Λαχταριστή, σιροπιαστή βάση που θυμίζει τσουρέκι, με βουβαλίσια κρέμα και γλυκό του κουταλιού βύσσινο (8,00€). Η φίλη μου το χαρακτήρισε δροσερό, παραδοσιακό και –μέσα στην απλότητά του- πλούσιο και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω απόλυτα.

picked (4)

Αργότερα στην παρέα μας ήρθε ο Αντρέας. Αρχίσαμε να μιλάμε για το μαγαζί, τη γειτονιά του Ψυρή, για το πώς πάνε οι δουλειές. Μας είπε για τα γλυκά. Πως παράγονται μόνο με φρέσκα υλικά, και είναι 24ώρου. Πως τα προσφέρουν αποκλειστικά και μόνο εδώ. Μας είπε και για την αγάπη τους για την Ελλάδα και τον πλούτο των προϊόντων της. Πως συνεργάζονται μόνο με έλληνες μικροπαραγωγούς και πως έχουν αναπτύξει σταθερές συνεργασίες εμπιστοσύνης (π.χ. το βουβαλίσιο γάλα το προμηθεύονται από την λίμνη Κερκίνη, ενώ τη ρακή αποκλειστικά από την Κρήτη).

picked (8)

 

“Αμαρτωλή”¨ποικιλία με παγωτό 

Η ώρα είχε αρχίσει να περνάει και το μαγαζί γέμιζε από πελάτες που παράγγελλαν εντυπωσιακές ποικιλίες με παγωτό, και γλυκά βουτηγμένα στη λιωμένη σοκολάτα. «Πρέπει να επιστρέψουμε εδώ σύντομα, να τα δοκιμάσουμε», είπα στην φίλη μου και ο σερβιτόρος συμφώνησε χαμογελαστός, ενώ πρωτύτερα μας είχε συγχαρεί που πήραμε το κιουνεφέ με παγωτό και το πολίτικο με κρέμα. Ήταν λέει ο σωστός συνδυασμός. Μας έφερε σαγκριά και χάθηκε μέσα στο μαγαζί.

picked (11)

Γεια μας!

Δεν μπορέσαμε παρά να πιούμε ένα σφηνάκι, με το χαμόγελο μέχρι τα αφτιά. Κοιταχτήκαμε στα μάτια με νόημα. Το να φας ένα γλυκό είναι ευχαρίστηση. Το να φας όμως ένα καλό γλυκό είναι η απόλυτη απόλαυση. Όταν όμως το μοιράζεσαι με την κολλητή σου, σε ένα από τα πιο γραφικά μαγαζιά της Αθήνας, στα σερμπέτια στου Ψυρή, είναι ευτυχία.

picked (7)

Στην αυλή των ευχών, οι πελάτες γράφουν μία ευχή ή έναν καλό λόγο για τα Σερμπέτια…
picked (13)

Βραδάκι στην Αισχύλου…

Επισκεφτείτε το…

Πληροφορίες:

Τα σερμπέτια στου Ψυρρή

Διεύθυνση: Αισχύλου 3, Πλατεία Ψυρή, Αθήνα
Είδος: παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο
Ωράριο λειτουργίας:  Δευτέρα-Παρασκευή 9.30-2.00  και Σαββατοκύριακο 9.30-3.00
Τηλ: 210 32 45 862
Facebook: Τα σερμπέτια στου Ψυρρή

 

Author

Κωνσταντίνα Πανοπούλου
Lifestyle Editor
Facebook Page : Hot Spots by Konstantina Panopoulou