Ο Στράτος Τζώρτζογλου, είναι ένας αντισυμβατικός σταρ, ένας  ειλικρινής, πολύ απλός, ψαγμένος και ποιοτικός άνθρωπος. Ένας καταξιωμένος και πλημμυρισμένος από ταλέντο, καλλιτέχνης με πολλές και τεράστιες συνεργασίες στην πλάτη του. Ερωτευμένος με την υποκριτική και με τεράστια αγάπη για  τον γιο του. Kινητήριος δύναμή του, η αγάπη για την ζωή και η γυναίκα του, Σοφία Μαριόλα. Μεγάλωσε στον Πειραιά και σπούδασε στη Σχολή Θεάτρου Τέχνης “Κάρολου Κουν”. Στο εξωτερικό έχει συνεργαστεί με την Eva Bergman και έχει συμπρωταγωνιστήσει με την Lena Endre, επίσης έπαιξε στο έργο της Λίας Βιτάλη “Roast Beef” με τη Sarah Douglas, στο Riverside του Λονδίνου. Μια σειρά από τα πολύ επιτυχημένα σίριαλ, μέσα από τα οποία τον γνωρίσαμε και τον αγαπήσαμε, είναι “Οι Φρουροί της Αχαΐας” (1992), “Παλίρροια” (1996), “Το Σημάδι του Έρωτα” (1998)” με την πληθωρική Βάνα Μπάρμπα, “Στην Σκιά του Πολέμου” (1999) με την Μιμή Ντενίση, “Βαλς για 12 Θεούς” (2012), “Ιδιαιτέρα για Κλάματα” (2014) με την Σοφία Αλιμπέρτη,  και το πρόσφατα επιτυχημένο σίριαλ  που απέσπασε εξαίρετες κριτικές “Γυναίκα χωρίς Όνομα” (2018-2020). Τιμήθηκε με το 1ο Κρατικό βραβείο 1ου αντρικού ρόλου για την ταινία «Πάνω Κάτω και Πλαγίως» του Μιχάλη Κακογιάννη με την εκπληκτική, Ειρήνη Παπά, καθώς και με το βραβείο 1ου αντρικού ρόλου, το 1989 για την ταινία «Τοπίο στην Ομίχλη» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στο Stars de Demain στη Γενεύη. Ο Στράτος Τζώρτζογλου, είναι σαν το παλιό, καλό και ακριβό κρασί, με ωραία, φίνα, μεστή γεύση και αξεπέραστη ποιότητα. Ο αγαπημένος ηθοποιός παραχώρησε μια συνέντευξη στο vesper και μίλησε για την ζωή, την καριέρα του, την συμμετοχή του στην “Φάρμα”, τα επαγγελματικά του σχέδια και το πως βλέπει την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας.

 • Ποιοι ήταν οι λόγοι που συμμετείχατε στην “Φάρμα”;

Ο βασικότερος λόγος ήταν γιατί ήθελα μέσω αυτού του παιχνιδιού να μιλήσω στον γιο μου, τον Αλκιβιάδη, που είναι σε μια ηλικία 24 ετών. Όλα αυτά που έκανα στην ‘’Φάρμα”,  ήταν κατά κάποιο τρόπο και ένα μέρος του διαλόγου μας. Με έχει δει να αγωνίζομαι στην Αμερική όπου πήγα όταν ο Αλκιβιάδης ήταν σε μια πολύ ευαίσθητη εφηβική ηλικία, 15-16 ετών, και οτιδήποτε και να του λες υπάρχει μέσα του η αμφισβήτηση γιατί είναι έφηβος. Αυτά που του λες πρέπει να τα επιβεβαιώνεις με πράξεις, όταν του μιλάς λοιπόν για τον καλό αγώνα, να δείχνεις το ποτέ θα θυμώσεις και για ποιους  λόγους  θα θυμώσεις, έχει μεγάλη σημασία. Το να είναι κανείς μόνο γλυκός, τρυφερός και γεμάτος κατανόηση και υπάκουος είναι μόνο ένα κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Αν είσαι ταπεινός και δεν είσαι αγωνιστικός, μπορεί να γίνεις θύμα, οπότε η ταπεινότητα πρέπει να είναι δίδυμη αδελφή της μαχητικότητας. Η μαχητικότητα άλλοτε μπορεί να είναι φωναχτή, άλλοτε μπορεί να είναι ήπια, άλλα δεν παύει να είναι μαχητικότητα. Στην “Φάρμα” κανείς μπορεί να κοιτάξει το πότε μίλησα, για ποιους λόγους  μίλησα και σε ποιο τόνο μίλησα. Άλλοτε μίλησα με θυμό, άλλοτε με προσευχή, άλλοτε μέσα στο γήπεδο με τα αγωνίσματα, άλλοτε με αγάπη και άλλοτε με συμβουλές. Έχει σημασία το πότε είπα αυτά που είπα και για ποιους λόγους ή οτιδήποτε και αν έκανα. Δεν θέλω να γίνω θεατής του εαυτού μου στην “Φάρμα”,  το κοινό με έβγαλε πολλές φορές δημοφιλή γιατί κατάλαβε ότι ήμουν τουλάχιστον αυθεντικός,  ακόμα και στα live ήμουν αυθεντικός. Αυτό ήταν ένα πολύ μεγάλο μήνυμα που ήθελα να περάσω, όχι μόνο στον γιο μου άλλα και σε όλους τους μαθητές που διδάσκω αυτοβελτίωση μέσω της υποκριτικής και είναι παιδιά από 14 μέχρι 60 ετών. Είναι καλό να μην τα λες μόνο θεωρητικά, σαν δάσκαλος άλλα να τα περνάς και ο ίδιος.

 • Με ποιους Έλληνες σκηνοθέτες, θα θέλατε να συνεργαστείτε και δεν το έχετε κάνει ακόμα;

Ο Γιάννης Οικονομίδης, είναι ένας σκηνοθέτης που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρων για την αισθητική μου. Τα πράγματα που εκφράζει στις ταινίες του, πέρα από την ποιητική διάσταση, μιλάνε στην καρδιά μου, διότι περιγράφει συνήθως κοινωνίες μέσα στις οποίες εγώ μεγάλωσα, όταν ήμουν πιτσιρικάς. Μπορώ να αναγνωρίσω πολλά στοιχεία δικά μου, του πατέρα μου, των φίλων του πατέρα μου, μέσα στις ταινίες του Οικονομίδη.

 • Έχετε βιώσει στην αρχή της  καριέρας σας το bullying, από μεγαλύτερα ονόματα του χώρου. Αν ναι πως το αντιμετωπίσατε;

Το bullying, δεν ξεκινάει μόνο από τους μεγαλύτερους στο χώρο μας, άλλα και στο στρατό, από τους πιο παλιούς στρατιώτες. Υπολοχαγούς και Ανθυπολοχαγούς, όποιος είχε εξουσία. Νομίζω από την στιγμή που ο άνθρωπος, αρχίζει να κοινωνικοποιείται, από την στιγμή που πηγαίνει στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο, στρατό. Πάντα οι άνθρωποι θα είναι χωρισμένοι και η μια ομάδα θα κάνει bullying στην άλλη. Είτε είσαι Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός, είτε υποστηρίζεις την μια θρησκεία ή την άλλη, είτε την μια ομάδα ή την άλλη. Το θέμα μας, πέρα από το bullying, το οποίο είναι κάτι που ο καθένας το αντιμετωπίζει διαφορετικά, είναι στις ζωές μας. Άλλος προσπαθεί να ανέβει με υπομονή και με κατανόηση στον καλό αγώνα και ένας άλλος είναι ανταγωνιστικός και ορμάει με την ίδια επιθετικότητα που δέχεται το bullying, εξαρτάται πως θα το βιώσει κανείς, πως θα το ερμηνεύσει. Στον καλλιτεχνικό χώρο δεν ήταν μόνο bullying, ήταν και σεξουαλική παρενόχληση, σε βαθμό κακουργήματος που δεν χρειάζεται να τα αναφέρουμε τώρα, τα έχουμε διαβάσει.

 • Πως θα χαρακτηρίζατε την καριέρα σας με μια λέξη;

“Roller Coaster,” με πολλά πάνω και κάτω. Επιτυχία, πολύ μεγάλη επιτυχία και δημοσιότητα. Άλλοτε πολύ μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία, άλλα όχι το ίδιο και από άποψη εισιτηρίων. Έχω κάνει παραστάσεις που ήταν εκπληκτικές και πήρα πολύ καλές κριτικές, άλλα δεν είχε κόσμο. Άλλοτε να είναι όλα μια αποτυχία. Έχω δοκιμάσει και το λεγόμενο ποιοτικό θέατρο και το εμπορικό, περιοδείες… Έχω πάει σε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου, και τις αποχρώσεις τους ή σχεδόν όλα. Έχω ζήσει πολλά πράγματα, στα οποία προσπάθησα να διατηρήσω ψυχραιμία σε όλα, είτε ήμουν στα πάνω μου είτε στα κάτω μου. Προσπαθούσα να έχω ψυχραιμία και στην χαρά μου και στην θλίψη μου, γιατί δεν μπορώ να πω ότι δεν επηρεαζόμουν.

 • Υπάρχει κάτι το οποίο δεν έχετε κάνει και θα θέλατε πολύ να ασχοληθείτε πέρα από την υποκριτική;

Πιο πολύ με ενδιαφέρει τώρα αυτό που έχω ζήσει, να το μεταδώσω σε όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται που θέλουν να κάνουν αυτή την διαδρομή. Έχω κάνει μια διαδρομή, έχω περάσει από κάποια εμπόδια και ο τρόπος που τα ξεπέρασα, διαβάζοντας βιβλία άλλων ανθρώπων, που έχουν επηρεάσει με τον αγώνα τους, άλλους ανθρώπους. Αυτός ο δρόμος είναι η Λεωφόρος της αγάπης, δηλαδή, πως μπορεί κανείς να μάθει να αγαπάει, γιατί όλοι μπορεί να έχουμε την πρόθεση να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε άλλα δεν γνωρίζουμε τον τρόπο. Αυτή η διαδρομή προς την ψυχή, προς το φως, είναι μια αιώνια πάλη του ανθρώπου με τον εαυτό του. Ο αντίπαλος μας είναι πάντα μέσα μας, τα εμπόδια πάντα υπάρχουν μέσα μας. Αυτή την διαδρομή θα ήθελα να την δείξω, σε παιδιά κυρίως, που έχουν την περιέργεια να δουν την ζωή πέρα από τα υλιστικά ματιά της κοινωνίας,  που σε διατάζει να βγάζεις λεφτά και να γίνεις δοξασμένος και επιτυχημένος. Αυτό προσπαθώ να πω και στον γιο μου, πως μπορεί κάνεις να γίνει ελεύθερος και μακριά από τους περιορισμούς του υλιστικού τρόπου ζωής.

 • Αν μπορούσατε να γυρίσετε τον χρόνο υπάρχει κάτι που θα αλλάζατε;

Θα ήθελα να είχα κάνει περισσότερες διακοπές στην ζωή μου, διακοπές από τον εργασιακό χώρο. Σου δίνουν μια αγωνιστικότητα στον τομέα της γαλήνης, να μπορέσεις να ηρεμήσεις, να καθησυχάσεις τους φόβους σου.  Πρέπει να κάνεις μια παύση,  να σταματήσεις, όποτε είναι ένα άλλου είδους αγώνισμα. Να μπορείς να κάνεις σωστές διακοπές, με αγάπη, με γαλήνη,  με ηρεμία ψυχής. Για να μην λειτουργείς ως πλάσμα της συνήθειας.

 • Αναπολώντας τα παιδικά σας χρόνια τι χρώμα θα τους δίνατε και γιατί;

Θα τους έδινα το μπλε της θάλασσας, γιατί μεγάλωσα στον Πειραιά και κάθε φορά που είχα προβλήματα ή ήμουν πολύ ερωτευμένος, την θάλασσα πήγαινα και κοίταζα, οπότε αυτό το μπλε είναι τα παιδικά μου χρόνια.

 • Η ταμπέλα του “Ζεν Πρεμιέ” πιστεύετε ότι σας κυνήγα μέχρι σήμερα;

Ίσως ακόμα για κάποιες γυναίκες να είμαι ακόμα, “Ζεν Πρεμιέ”. Αν με κυνηγάει καλώς να με κυνηγάει, αν δεν με κυνηγάει πάλι καλώς.  Γενικώς δεν με νοιάζει. Εγώ ζω το τώρα, το σήμερα και είμαι ο Στράτος. Αν προσπαθούσα να παίξω τον “Ζεν Πρεμιέ” στην “Φάρμα”, θα ήμουν τελείως διαφορετικός, δεν θα πήγαινα με τα ζωάκια να τραγουδάω και να μιλάω, θα έπαιζα τον ρόλο του γκόμενου,  που τον έκανα χρόνια στα σίριαλ. Τώρα κατά κάποιο τρόπο έχω βαρεθεί.

 •  Θα θέλατε να μου σχολιάσετε λίγο την οπτική γωνία, με την οποία βλέπετε την κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στην χώρα μας;

Οι άνθρωποι διαχωρίζονται σε εμβολιαζόμενους και μη, σε ανθρώπους που πέρασαν την κρίση με πολύ μεγάλο φόβο και άτομα που το βλέπουν πιο ψύχραιμα. Υπάρχει διαίρεση, που μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο και ο πόλεμος είναι πάντα μια εκτόνωση ενός φόβου. Ο φόβος μπήκε στην ζωή μας, τέλος, τα μέτρα υπάρχουν. Εκείνο που θα έλεγα είναι να μπορούμε να αποκτήσουμε όλοι μεγαλύτερη πραότητα στον τρόπο που διαφέρουμε εμείς από τους άλλους και οι άλλοι από εμάς, είτε σε φύλο, είτε σε χρώμα, είτε σε τρόπο ζωής. Δεν ξέρουμε ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο, σίγουρα. Θα έπρεπε όμως να μπορούμε να κρατήσουμε μια ψύχραιμη στάση απέναντι σε αυτή την ατέρμονη διαίρεση που έχει προκληθεί από τις συνθήκες και πρέπει να κοιτάμε τι μας ενώνει και όχι τι μας χωρίζει. Αυτό προσπαθώ να κάνω με  την γυναίκα μου, πολλές φορές κοιτάω όχι ποιος έχει δίκιο, άλλα πως μπορούμε να ενωθούμε και να γίνουμε “ένα”. Ο καθένας έχει το δίκιο του.

 • Πως αντιμετωπίζετε τα αρνητικά, κακεντρεχή σχόλια που γράφονται κατά καιρούς;

Τις πιο πολλές φορές γελάω, κάποιες φορές όμως λέω ότι μπορεί να έχουν δίκιο, πέρα από την υπερβολική τους έκφραση, λέω κάτσε να δω μήπως υπάρχει ένα μήνυμα για μένα εκεί και ίσως να μπορέσω να διορθώσω κάτι στον εαυτό μου. Άλλες φορές λυπάμαι διότι οι άνθρωποι ζουν με ότι ισορροπεί την μιζέρια τους και χαίρονται να εκτονώνονται έτσι. Νιώθω μια συμπόνια και περιέργεια ταυτόχρονα, γιατί δεν μπορώ να  γνωρίζω σε ποιο βαθμό μπορεί να φτάσει η ανθρώπινη κακεντρέχεια. Οπότε πάντα είναι ένα μίγμα συναισθημάτων και σκέψεων.

 • Αυτή η περίοδος σε τι φάση σας βρίσκει;

Όμορφη, απόλυτα γαλήνια και ήρεμη και απόλυτο ερωτευμένο με την Σοφία την γυναίκα μου.

 • Ποια είναι τα επαγγελματικά σας σχέδια;

Συζητάω διάφορα και για σίριαλ και για θέατρο. Δεν έχω καταλήξει κάπου.

 

LATEST IN FASHION

LATEST IN BEAUTY

LATEST VESPERSTYLISH LOOKS

FEATURED ARTICLES